Актуално

Данаил Кирилов за публикацията на „Ел Периодико“: Това е медийна манипулация

Досега няма никакви доказателства или данни, които да сочат към това, че твърдението е вярно. Това отговори министърът на правосъдието Данаил Кирилов в интервю за ТВ Европа във връзка с публикациите на каталунския вестник“ Ел Периодико“, че българският премиер Бойко Борисов е разследван от местните власти за „пране на пари“.

По думите му, дори разследването наистина да е налице, това не е доказателство, че изказаните твърдения в медийната публикация са истинни.
„По никакъв начин не сме получавали уведомления или искания от испанската страна. Аз смятам, че това е една медийна манипулация, която има конкретна насоченост, спрямо конкретен човек. Ако анализираме процесуално нещата, това значи, че има разследване, не означава, че има доказателства. Разследването е процедура, за да се потвърди едно твърдение, а то може да бъде вярно или невярно. Затова питането дали има, или няма разследване, не е конструктивно, защото всяка невярно твърдение може да се разследва. Испания и България като европейски държави имат сходни правни уредби“, уточни правосъдният министър.

Той не видя необходимост от формалното поставяне на въпроса води ли се разследване пред испанските власти.

„Само и само, за да се отговори на един журналистически дебат, който вероятно е пресилен и при всички положения е процесуално преждевременен“, обясни Кирилов.