Законодателят

БСП пита Конституционния съд за текстове в Закона за социалните услуги

Парламентарната група на „БСП за България“ пита Конституционния съд /КС/ дали има противоконституционни текстове в Закона за социалните услуги. Това съобщи на брифинг в парламента председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя посочи, че днес внасят с необходимите подписи Закона за социалните услуги в КС. По думите й жалбата съдържа 38 страници аргументи и питане. „Нека КС да каже има ли в закона текстове, които противоречат на Конституцията“, добави Нинова.

Тя отбеляза, че Законът за социалните услуги е обнародван през март 2019 г. и неговите текстове са породили много напрежение в българското общество, много тревоги и страхове в български семейства за децата, имало е и протести. Тогава поехме ангажимент, който днес изпълняваме, заяви лидерът на БСП.

Нинова коментира, че влизането на закона в сила е отложено за 1 юли 2020 г., точно заради възникналите напрежения и страхове, така че има достатъчно време до тогава КС да се произнесе.

Георги Гьоков /“БСП за България“/ разясни, че атакуват целия Закон за социалните услуги. След произнасянето на КС никой в държавата няма да може да казва, че това е противоконституционно или това не е, коментира той.