В съда

Компанията зад „Национална лотария“ иска несъстоятелност

„Ню геймс“ – фирмата, която организираше най-голямата частна лотария на Васил Божков – „Национална лотария“, е поискала да бъде обявена в несъстоятелност, става ясно от документи в Търговския регистър. Молбата е до Софийския градски съд и е подадена на 28 февруари, съобщава „Капитал“.

От писмото става ясно, че всички банкови сметки на дружеството са запорирани по искане на НАП, както и че има издаден акт от Комисията по хазарта за установени публични задължения в размер на 273 млн. лв., които компанията е обжалвала. Данъчните са поискали запор за сумата от 27.6 млн. лв. като обезпечение по бъдещ иск.

Преди два месеца стана известно, че лотарията на Божков е плащала по-ниска такса на държавата, използвайки законова вратичка. Така през шестте си години работа дружеството е ощетило бюджета с въпросните 273 млн. лв. (тук се включват и лихви в размер на 47.6 млн. лв.) Заради това нарушение се стигна и до промяна в закона, с която частните лотарии бяха забранени.

От писмото до съда става ясно, че „Ню геймс“ на два пъти е поискало разрешение да направи неотложни плащания към контрагенти, но публичният изпълнител към НАП не му е разрешил. Пак заради наложените запори дружеството не е могло и да изплаща печалби, както и заплатите на служителите си.

По закон управляващите дружеството са длъжни да поискат несъстоятелност, ако не могат да се разплащат. При обявяване на фалит първо се плаща на държавата, а после на останалите контрагенти (няма данни да има обезпечени кредитори банки, които по принцип са по-напред). Суми за получаване имат както търговски обекти, така и граждани с разсрочени през годините награди. Няма информация с какъв кеш разполага „Ню геймс“ и колко са тези задължения.

Размерът на бизнеса на „Ню геймс“ стана известен през февруари, когато за първи път беше публикуван видим отчет. Там се видя, например, че за 2018 г. събраните залози са били за почти 700 млн. лв. В друго дружество на Божков – „Национална лотария“, числото на събраните залози е дори по-голямо – 820 млн. лв., но засега то не е поискало фалит. Неговата дейност не беше моментна лотария, а онлайн казино и спортни залагания, и тя засега не е забранена по закон. На сайта, през който събира залаганията – 7777.bg, обаче е публикувано съобщение с дата 28 февруари, че във връзка със запори на НАП върху банкови сметки на „Национална лотария“ АД се преустановява приемането на депозити за участие в онлайн игрите на сайта.

„Наличните средства по игралната сметка на клиента могат да бъдат използвани за игра в онлайн игрите на сайта 7777.bg или да бъдат заявявани за изтегляне чрез разплащателен метод Easypay при спазване на установеното в Общите условия за ползване на сайта 7777.bg“, се посочва в съобщението. Божков има дялове и в още две големи хазартни компании – „Еврофутбол“ и „Евробет“. На сайта на втората са изброени тото и лото игри, за които също не се приемат залози.