Актуално

Българските прокурори желаят единна кампания за дарения за коронавируса

Асоциацията на прокурорите призова Министерския съвет да организирана единна национална кампания, която да канализира, обедини и улесни усилията на всички желаещи да направят дарения във връзка с пандемията Covid-19.

Според магистратската организация това може да стане с откриването на единен телефонен номер, на който всеки бързо и безопасно да дари избраната от него сума чрез изпращане на SMS;  чрез единна банкова сметка; чрез удобна, гъвкава и модерна онлайн платформа за безкасови картови дарения и чрез рекламна кампания за популяризиране на инициативата в централните и местни електронни и печатни медии.

„Нека бъде създаден ефикасен механизъм за прозрачност и обществен контрол, като събраните средства да бъдат ежедневно отчитани и по бърз и справедлив начин да бъдат насочвани за подпомагане на най-невралгичните и нуждаещи се болнични заведения на територията на цялата страна“, призовават от Асоциацията на прокурорите.

През последната седмица редица организации и лечебни заведения откриха дарителски сметки. Сред тях са:

Българският лекарски съюз.

Университетската болница „Св. Иван Рилски“.

Болница „Света Анна“.

Общинските болници пък предупредиха, че изпадат в тежко състояние заради намаляването на пациентите, които постъпват в тях със заболявания, различни от Covid-19.