Актуално

В Швеция не вземат никакви мерки, българите са притеснени

Около 2500 са потвърдените случаи на коронавирус в Швеция. На този фон българи, които живеят в скандинавската държава, са притеснени от липсата на мерки срещу заразата. Изпратиха ни кадри, на които се вижда, че социалният живот кипи с пълна сила. Нашият сънародник Лахан Конов, решил да се самоизолира на 200 километра от Стокхолм,  разказва: „Тук сме на друга планета. Когато в Германия се разрешават двама души да се срещнат най-много, тук числото е 500“.

Малка къща в гората, пълна с провизии за достатъчно време – така Лахан Конов е решил да се погрижи за бъдещи по-лоши времена. Българинът живее в Швеция от 80-те години. Притеснен е от липсата на мерки в борбата с коронавируса.

„Тука не се правят тестове дали си болен. Изобщо не се правят, от много отдавна. Само съвсем в началото направиха няколко и след това прекъснаха. Затова не се знае в страната каква е ситуацията и колко души са болни“, разказва той.

Човек с маска навън не може да се види. Никъде нямало. Болниците също отчитат недостиг.

„Само допреди няколко дни Стокхолм, който е 2 милионен град, разполага с 90 места за интензивно лечение. От вчера е взета много интересна мярка за цялата страна, където в ресторантите няма да се разреши да се яде прав на бара, а всички трябва да са седнали. Тука мерките са на това ниво.“, посочва още българинът.

Училищата, институциите и ресторантите работят. Пълно е с клиенти. В магазините дистанция не се спазва. Децата играят навън. А в спортната зала може да се поплува. Планинските курорти също посрещат гости. Нощният живот там не спира. А Лахан се притеснява от повторение на италианския сценарий. Затова остава в гората. Сам със съпругата си.