Актуално

Сидеров излезе от ареста, но трябва да плати 100 000 лв. за гаранции

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров днес излезе от ареста, но му беше наложена нова гаранция от 50 000 лева, съобщиха от прокуратурата.

Така столичният общински съветник трябва да плати общо 100 000 лева за гаранции, след като само за два дни получи обвинения за подбуждане към престъпления, за закани към полицай и прокурор, както и за това, че попречи на властите да му връчат призовка.

Вчера Сидеров беше задържан за 24 часа, след като преди това прокуратурата го обяви за общодържавно издирване, тъй като не можеше да го открие на известните му адреси. Лидерът на „Атака“ сам се яви в полицията, за да му бъдат повдигнати обвиненията за заплахите към полицай и прокурор.

„Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете! Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“, заяви Сидеров от телевизионния екран. Именно заради тези обвинения е и новата му определена гаранция от 50 000 лева.

Предишната беше заради призива му към хората масово да не спазват противоепидемичните мерки и да ходят на църква, при това без маски.

„Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“, апелира той във Фейсбук и в партийната телевизия „Алфа“, където обясняваше, че вярващите в Бог не трябва да носят маски в църквите.

Сидеров е обвинен и затова, че попречи на властите да му връчат призовка за явяване в столичната полиция. На входа на СДВР той отказа да представи документ за самоличност и демонстративно напусна района.