Актуално

Затварят София – няма да може да се излиза от и да се влиза в столицата

Националният оперативен щаб предложи затварянето на София и невъзможност за напускането й. Премиерът прие доводите и разпореди на здравния министър да издаде заповед. Това обяви проф. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг в Министерския съвет. В него участват още министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Заповедта започва да действа от 00.00 часа на 17 април до второ нареждане, обяви министър Ананиев.

Заповедта гласи, че се преустановява влизането в и излизането от София на всички превозни средства. Изключение ще са товарните коли, които трябва със съответната документация да докажат необходимостта от извършването на съответния транспорт, както и някои други случаи.

„Полицаите бяха поставени на изключително унижение от гражданите“, обяви министър Маринов.

„Над 5000 автомобила са върнати. Игра на котка и мишка. Доводи като – отивам там, за да си изхвърля зелето – куп простотии. Не знам тези, които са успели да заблудят колегите, как ще се върнат“, каза вътрешният министър. Хората с невярна информация в декларациите, ще „имат проблеми с правосъдието“, обяви той.

След като хиляди граждани напуснаха с колите си столицата вчера и днес и трафикът бе изключително натоварен, въпреки органиченията, в социалната мрежа Фейсбук заваляха призиви за затваряне на София. Така нараства опасността от разпространение на заразата из цялата страна.

***

800 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 17 нови случая, като 10 са в София, 2 в Смолян, 2 в Кюстендил, 1 в Русе, 1 във Видин и 1 в Благоевград. Лабораториите продължават да работят.

227 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 37 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

При 48 лица-медицински персонал е установен COVID-19. По отношение на общата картина – към 16 април: 443 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 357 на жени.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 20; Бургас – 27; Варна – 24; Велико Търново – 10; Видин – 4; Враца – 2; Габрово – 3; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 21; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 37; Русе – 6; Силистра – 2; Сливен – 14; Смолян – 28; София – 486; Стара Загора – 24; Хасково – 9; Шумен – 4, Ямбол – 1.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 38. Днес в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починал 64-годишен мъж. Пациентът е страдал от артериална хипертония и е бил поставен на апаратна вентилация. Впоследствие, заради септичен шок и настъпила полиорганна недостатъчност, се е наложило да бъде включен на диализа.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семейството и близките на починалия мъж.