Актуално

Томислав Дончев призна, че работи около 55-60% от икономиката

Кризата е огромен стрестест за много системи, каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за „Панорама“ по БНТ. Българското общество и икономика не могат да останат безкрайно дълго в карантинен режим, допълни той и подчерта, че всеки ден се правят анализи.

Най-злощастният сценарий, в който можем да изпаднем, е, ако, окуражени от добрите резултати, свалим мерките прекалено рано и вирусът ни удари, коментира вицепреиерът.

„Това би означавало, че сме нанесли двойна щета“, каза той и подчерта, че свалянето на мерките ще се случва „плавно, поетапно“.

Запитан какъв дял от икономиката работи, Дончев отговори, че е точните данни е трудно да се дадат, но подчерта, че работят около 55-60% от фирмите.

„Кризата се отразява различно на всички. Има цели сектори, които са замръзнали в момента. Други обаче имат шансове и възможности. Някои дори значително разширяват производството си“.

Българската икономика е изключително експортно ориентирана, подчерта Дончев и предрече „допълнителни шансове“ за страната ни в дългосрочен план.

„Парламентът би могъл да вземе пример от други институции и да заседава, поне на ниво комисии, дистанционно. А има и много парламенти в света, в които има различни процедури на гласуване в момента“, отговори той на въпроса дали управляващите бягат от въпросите на опозицията в парламента.

Стойността на безвъзмездните мерки, отпускани от държавата, е „поне 2 милиарда лева“ каза той в дебат с Крум Зарков от БСП.