Актуално

Българите се страхуват повече от икономическата криза, отколкото от вируса

Притеснението от икономическата криза надделява това от разпространението на заразата. Това показват данни от проучване на агенция „Галъп”.

47% от участващите в допитването заявяват, че доходите им са намалели през последния месец. 14 на сто очакват да останат без работа. 9% са посочили, че са спрели да плащат кредитите си.

Повече от половината българи смятат, че наложените в момента мерки са достатъчни. Близо 30% обаче са на мнение, че те са прекалени. Едва 8% от анкетираните твърдят, че ограниченията не са достатъчни и контролът трябва да бъде още по-строг.

Хората смятат, че страната ни се справя добре с овладяването на пандемията. Тревогата в обществото обаче остава голяма. Допитаните се разделят в три групи. „Паническа”, според която COVID-19 е едно от най-страшните неща за човечеството, „тревожна”, приемаща вируса като силен грип и „спокойна” група, в която попадат едва 18% от българите.

Данните са от проучване на агенция „Галъп Интернешънъл”. Изводите и въпросите са от задълбочен социологически сондаж, проведен сред 915 души чрез телефонно интервю в националнопредставителен панел между 21 и 23 април.