Актуално

Установиха само един неуспешен опит за влизане в системата за делата

Висшият съдебен съвет публикува одита на системата за случайно разпределение на делата. Скандалът гръмна в началото на април, когато от прокуратурата обявиха, че започват разследване, защото софтуерът е пробит. Експертите, на които ВСС възложи проверка на системата, са установили общо 23 слаби места, 11 от тях са с висок риск. В одита се посочва само за един неуспешен опит за проникване в системата в късните часове на 4 октомври 2016 година. А основният извод е, че тя не е защитена технически.

По разследването, което се води в Софийската градска прокуратура, вече се разпитват свидетели. Един от тях е бившият правосъден министър Христо Иванов.

Одитиращата фирма е посочила още, че системата не е защитена с достатъчно надеждни контроли за сигурност от техническа гледна точка, съответстващи на нейното предназначение и отговарящи на добрите практики и стандарти по информационна сигурност, тъй като системата използва остарели технологии.

При одита са били установени общо 23 технически уязвимости. От фирмата извършила проверката посочват още, че те не са имали за задача да установят дали има действителни нарушения на сигурността на системата. Но в процеса на работа са забелязани следи от потенциално злонамерена дейност спрямо системата на 4 октомври 2016 г.

Според одитиращите уязвимостите представляват риск, като експлоатирането на част от тях би могло, при наличието на допълнителни предпоставки, в това число и предварително осигурен достъп, да доведе до неоторизирани промени в резултатите от разпределението на дела.

На ВСС са били дадени конкретни препоръки за отстраняване на проблемите в сигурността на системата.

Съдебният съвет вече реши да прекрати договора с фирмата, поддържала системата за разпределение на делата.