Актуално

Борисов готов за премахване на извънредното положение

„Искам по-рано да го махнем извънредното положение. Възложил съм на юристите да помислят.

Да остане само закон, който да позволява например на здравния министър да издава заповед за задължителното носене на маските, защото е доказано, че помагат. А за банките – да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който в събота инспектира строежа на магистрала „Хемус” в участъка между Белокопитово и Буховци. Той посочи, че извънредното положение не се отразява на строителството на магистралите.

„Изключително съм доволен”, подчерта Борисов за темпа на изграждане и добави, че няма забавяне на плащанията към фирмите, които строят, „даже точно обратното”.

По отношение на кризата с коронавируса премиерът каза, че „данните от света са чудовищни. Ние много навреме сложихме мерките”.

„Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия, всъщност ние сме се възползвали за създаването на КПП-та, носенето на маски, реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете. У нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма”.

Борисов поясни, че в последните дни, въпреки масовото излизане от София преди Великден, няма рязко повишаване на броя на заразените в България.