Актуално

Деца получили мухлясал кашкавал по програмите „Училищен плод и мляко“

Сигнал за мухлясал кашкавал по програмите „Училищен плод и мляко“ ще проверява Българската агенция по храните. Това съобщи Иван Капитанов, заместник изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ пред бТВ.

Оплакванията са дошли от родители в Ловеч, които са получили по три ябълки и кашкавал с мухъл. За случая е информирана БАБХ, която ще извърши проверка. При нарушения ще има санкции. Освен от некачествени продукти, родители се оплакаха от оскъдното им количество. Някои са взели само две краставици. Има и такива, получили три ябълки или 150 гр сирене.

Продуктите се раздават съобразно утвърдени графици, обясни Иван Капитанов. В някои училища храната е получена с две доставки. Вероятно по-голямото количество продукти са дадени при предишна доставка, обясни зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иван Капитанов. Той каза също, че раздаването на продуктите протича при спазване на мерките за безопасност.

Само преди дни родители сигнализираха за „Темида“ за смешни количества плодове, зеленчуци и млечни продукти, които са получили по куриер деца от София от училищата си.

 Продуктите се раздават на децата по две европейски схеми  „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

До домовете им пристигнали пакети с по 2 ябълки, 2 круши, 1 банан, 5 кисели млека и 90 грама кашкавал за два месеца на дете. На други били пратени пет краставици с пакет кашкавал, трети получили само опаковка със сирене от 420 гр. без никакви плодове и зеленчуци.

Продуктите не можело да бъдат получени на място в училището, задължително трябвало да се изпратят по куриер, разказаха родители. Споделиха, че по този повод децата им се оплаквали от качеството на продуктите. Получавали често банани, при положение, че двете училищни схеми имат за цел да възпитат трайни навици в децата да консумират пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство.

Сред родителите, получили такова обаждане, е и адвокат Златина Хаджипанайотова, майка на три деца.

„На мен ми се обадиха в петък и ме питаха дали искам да получа доставката за въпросните плодове за периода на извънредното положение. На въпроса ми какво включва тази доставка ми се отговори, че е твърде минимално количеството. Предложих им да ги дарят, но ми отказаха и заявиха, че ще ми ги пратят. Проверих в сайта на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), че на дете се полагат близо 300 гр. сирене или кашкавал и около 2 кг плодове и зеленчуци в зависимост от броя доставки, попадащи в периода 13 март – 13 май 2020 г.

На много мои познати обаче са им пратили много по-малки количества. Например само пакет сирене, къде да плодовете, къде са зеленчуците? Защо ги няма? Някои получили банани. Къде растат бананите в България, може би в Еквадор – Южна България?“, възмущава се юристът.

По данни на ДФЗ бюджетът по схемата „Училищен плод“ е над 13, 655 млн. лв., а по схемата „Училищно мляко“ – над 15, 863 млн. лв. По първата схема през тази учебна година децата получават до 46 доставки, а по втората – до 50 доставки. До момента и по двете схеми изпълнението е близо 70%.