Актуално

Подполковник от НСО приел поръчката за убийство на Станка Марангозова

Убиецът на бизнес дамата Станка Марангозова в столичния квартал “Младост” през октомври 2019 година е част от организирана престъпна група, която е действала от януари 2019 г. и е била ръководена от служител на Националната служба за охрана, който е бил с чин подполковник. Именно той по информация на прокуратурата и разследването е приел поръчката за убийството и е уговорил всички детайли около убийството на Марангозова. Това разясни на брифинг говорителката на главния прокурор Сийка Милева, която предостави информация пред медиите. Тялото на женаъа тогава бе открито с три куршума в главата, а до него бе оставена бяла роза.

След специализирана акция на полицията в столицата преди два дни бяха задържани извършителите на убийството.

,,Поръчителят на убийството е имал неуредени финансови отношения с жертвата. Събраната част от обещаната сума от 50 хиляди лева е била поделена между физическия извършил на убийството и неговите помагачи. Установено е, че поръчителят е предал на физическия извършител бележка с регистрационния номер на колата, цвета и марката. Освен това на автомобила на жертвата е бил монтиран тракер, с който жертвата е била проследявана в реално време”, разясни Сийка Милева.

,,За извършването на убийството е бил закупен мотоциклет, а в деня на нейното убийство жертвата е била проследена от физическия извършител, като е носел букет от изкуствени бели рози, с които е прикрил пистолета със заглушител. И тук искам да опровергая слуховете, че в убийството има любовен мотив”, допълни Сийка Милева и заяви, че поръчителят е обявен за международно издирване.

,,След извършеното престъпление убиецът се оттеглил край водоем в софийското село Чепинци, където е бил захвърлен моторът”, каза още Милева.

Организираната престъпна група, ръководена от служителя на НСО, се е занимавала с разпространение на наркотици, изнудвания, както и с поръчкови убийства. Групата е действала от януари 2019 година до май тази година. За ръководене и участие в групата са привлечени три лица. Те са задържани са за 72 часа. Ще бъде поискан постоянният им арест, съобщи днес Милева.

Ръководител на групата е действащият дългогодишен служител на НСО. Той е един от задържаните. От думите на Милева стана ясно, че е с чин “подполковник” и имал логистични функции, и такива по охрана на масови мероприятия с участие на лица, контингент на НСО.

От мобилния му телефон е установена активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа, обясни Милева. С тях са обменяни доклади, лични документи на български и чужди граждани, адреси, включително постановления на Софийската районна прокуратура и досъдебни производства.

Прокуратурата ще преценява дали да отдели материали за друго досъдебно производство, в което съдии и магистрати – членове на ложата, да бъдат обвинени в търговия с влияние или уреждане на дела.

При претърсване на автомобила на служителя на НСО е намерено и иззето средство за проследяване и подслушване. Този служител е играл логистична роля в групата – разпределял е задачите.

Поръчителят на убийството е напуснал страната през март и се издирва с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол.

Той е човек, което е имал неуредени финансови взаимоотношения с жертвата, обясни още Милева. Обещал е 50 хил. лв. на бандата за убийството. В колата на жената е било монтирано проследяващо устройство. По обява в интернет е купен мотор, който е бил променен, за да не може да бъде проследен. Килърът е ползвал този мотор при изпълнението на мократа поръчка.

Разледването е поето от Военна прокуратура.