Актуално

200 хил. българи са предплатили 250 млн. лв. за нереализирани почивки и пътувания

200 хил. българи са предплатили туристическа услуга, но не са могли да се възползват от нея заради ситуацията с разпространението на коронавируса. Сумата, която туроператорите са получили, възлиза на 250 млн. лв. Това каза адв. Иво Лулчев от Федерацията на потребителите в България в предаването „Темида – цената на истината“ по тв Евроком.

Съгласно европейската директива за пакетните пътувания и синхронизираното българско законодателство туроператорът е длъжен да върне в 14-дневен срок заплатената услуга при положение, че има такава пандемична обстановка. По време на извънредното положение този срок е удължен на 30 дни. Но преди около 2 седмици е направена нова промяна на срока – на една година.

„Според мен се защитиха корпоративни интереси на туроператорите за сметка на българския потребител. Те само да вложат в една банка тези пари за 12 месеца и да ги изтеглят след една година, за да ги върнат, ще реализират печалба. Няколко фирми ще се възползват от това, туроператорите не са много в България“, коментира адв. Лулчев.

Според него е възмутителното, че България нарушава европейската директива. По този повод дори е имало писмо на ЕК, в което препоръчва, държавите да се придържат към 14-дневния срок за връщане на предплатените пътувания.

От Федерацията на потребителите в България предлагат с натрупатаната сума да се създаде гаранционен фонд с ликвидни средства, чрез който да се гарантира, че след като изтече срокът, правата на българските потребители ще бъдат защитени. Фондът ще гарантира, че дори и туроператор да обяви фалит, средствата ще бъдат върнати на хората.

Цялото предаване може да гледате ТУК.