Актуално

Заради изборите 12 млрд. лева за България от ЕС са под въпрос

Националният план за възстановяване и устойчивост, чрез който за България могат да бъдат осигурени над 12 млрд. лева от антикризисния фонд на Европейския съюз, виси на косъм, съобщава temida.tv.

Заради изборните резултати, които не дават шансове на ГЕРБ да състави нов кабинет, има реална опасност средствата да не бъдат осигурени. Или поне така изглежда на този етап.

Документът трябва да бъде одобрен от българското правителство и изпратен в Брюксел до края на месеца, а от ГЕРБ са решили, че те няма да направят това, тъй като не е почтено.

„Аз имам законовото право официално да внеса плана на МС и да го изпратя на ЕК. Смятам, че не е почтено. Нека се подаде от новото правителство“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Свободна Европа. „Ако следващото правителство сметне плана за добър, защото по него преговаряме 5 месеца с ЕК, може да го изпрати веднага“, добавя той.

Въпросът е обаче кога ще има следващо правителство и ако такова не бъде съставено скоро, ще загуби ли страната ни тези средства. Към момента отговор няма.