Актуално

Какво означава да гласуваме мажоритарно

Какво е мажоритарна избирателна система

Покрай подновяването на исканията за въвеждане на мажоритарна избирателна система за парламентарни избори от temida.tv обясниха какво представлява тя.

Като цяло трябва да знаете, че има два вида избирателни системи – пропорционална и мажоритарната, като у нас в момента действа смесена – пропорционална с мажоритарен елемент, а именно преференцията, чрез която можете да посочите конкретен кандидат за депутат, за когото да дадете гласа си.

И в момента гласуваме по мажоритарна система, но само на президентски и местни избори. Идеята е такава да бъде въведена и за парламентарни избори в България.

Мажоритарно гласуване означава да гласувате за конкретен кандидат за депутат, издигнат или не от конкретна партия, а не да гласувате за партия, която сама определя кои ще са депутатите й в партийна листа. Това означава, че на избори може да участват независими кандидати, които имат силно влияние и авторитет в даден район и той да стане депутат.

При мажоритарната система с абсолютно мнозинство, за да бъде избран даден кандидат, той трябва да получи повече от половината (50%+1) от всички пуснати гласове. Това означава, че ако няма толкова гласове, се провежда втори тур с двамата кандидати, събрали най-много гласове, като бива избран този, който е събрал най-много гласове.

Има вариант за мажоритарната система с относително мнозинство – при нея печелившият кандидат е този с най-много гласове, без значение колко процента е събрал.

Недостатък на мажоритарната система

е, че тя не е представителна, тъй  като се наблюдава голяма загуба на гласове – тези, подадени за непечеливши кандидати, се губят. Дори е напълно възможен вариант, при които партия, получила 10% от всички гласове, печели всички мандати, а в същото време не е получила мнозинство на изборите.

Мажоритарните избори се използват почти навсякъде до втората половина на 19 век и се приемат за традиционни системи. В периода 1909 – 1913 г. постепенно е въведена пропорционалната система. България е една от първите страни в света, която започва да я прилага.

Мажоритарни системи се използват във Франция, Великобритания, Чехия, Полша, Словения и Латвия, САЩ, Канада, Австралия.

Снимка: pixabay.com