Актуално

БСП иска да чуе премиера и анкетна комисия в парламента за продажбата на ЧЕЗ

БСП иска спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ и ще търси всички законови механизми за това. Това каза на пресконференция председателят на партията Корнелия Нинова.

От БСП са внесли искане за изслушване на премиера Бойко Борисов в Народното събрание за позицията на правителството по тази сделка и предлагат утре това да бъде първа точка в дневния ред. Социалистите предлагат още анкетна комисия в парламента да изясни всички обстоятелства около сделката.

БСП е категорично против тази сделка, която е неясна, задкулисна, не се знае кой е крайният купувач, не се знае кой финансира сделката и какво ще е бъдещето на дружеството, каза Корнелия Нинова. По думите й правителството на Бойко Борисов принася в жертва три милиона българи.

От БСП призоваха проверката за приватизацията на прехода да започне с ЧЕЗ. Досието с приватизацията на Бойко Борисов на ЧЕЗ днес заминава в прокуратурата, обяви лидерът на БСП.

Нинова отбеляза, че когато правителството на Симеон Сакскобургготски приватизира 67 процента от ЧЕЗ, се приема стратегия на МС за приватизация на електроразпределителните дружества, в която пише, че 33 процента се запазват, за да може държавата да има възможност за контрол и надзор над дейността, както и гаранция за защита на обществения интерес. Нарушил ли е Бойко Борисов стратегията за приватизация, като е продал остатъчния 33-процентен дял, коментира Нинова. Има ли в договорите условие, че ако купувачът ЧЕЗ тръгне някой ден да си продава акциите, трябва да уведоми предварително писмено българската държава, попита още тя. Нинова посочи, че в досието за приватизацията на ЧЕЗ има такива условия. Следователно твърдението на Борисов, че не знае за тази продажба, или е невярно, или ЧЕЗ не са си изпълнили условията по договора, коментира тя. Смятаме, че Бойко Борисов е знаел и се прави, че не знае, каза Нинова.

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова беше панически ход да се спаси положението, поредният изгорен бушон, с който смятаха, че ще приключат нещата, коментира Корнелия Нинова. Фактът, че толкова се отлага изборът на нов министър, означава също, че са в някаква паника, че нямат готовност, нямат кандидати и че, доколкото чуваме, едни лобита в ГЕРБ се борят кой да овладее енергетиката, добави тя.

Срещата с чешкия посланик ще бъде в четвъртък в 11.00 часа, съобщи още Нинова. На срещата тя възнамерява да връчи на посланика писмо до чешкото правителство с въпроси относно продажбата на ЧЕЗ. От БСП питат какви гаранции са дадени пред чешката държава за сделката, кои банки или кои офшорни компании ще извършват плащането, верен ли е слухът, че то вече е извършено в петък. Нинова призова Борисов и Цветанов да спрат да лъжат, че става въпрос за сделка между две частни компании. Зад ЧЕЗ стои чешката държава, тя е държавна компания, добави тя.