Актуално

Прокуратурата подгони служебния здравен министър Илко Семерджиев

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Илко Семерджиев – служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването в служебното правителство през 2017г., съобщиха от прокуратурата.

Обвинение е за това, че на 24.03.2017г. в София той е употребил заплашване, с цел да принуди орган на власт – Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) към Министерство на здравеопазването, да извърши нещо, свързано с функцията му, а именно – да назначи конкретно лице за заместник изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата към МЗ.

„Поведението на И.С. е било мотивирано от отказа на изпълнителния директор на ИАЛ да назначи конкретно лице за свой заместник, поради открития конфликт на интереси. Подразнен от този отказа И.С., възползвайки се от властовата си позиция по отношение на Изпълнителния директор на ИАЛ, го заплашил с уволнение, ако не промени решението си“, според прокуратурата.

Ако бъде признат за виновен, И.С. може да получи наказание до шест години затвор. Към настоящия момент спрямо него е определена мярка за неотклонение „подписка“.