Актуално

Гневен Борисов: Искат да повторят февруарските събития от 2013 г. със сделката за ЧЕЗ

Някой иска да повтори февруарските събития по друг сценарий, но със същите изпълнители, коментира премиерът Бойко Борисов на брифинг в парламента. Той съобщи, че е предал в секретното деловодство на Народното събрание получените документи от чешкия му колега Андрей Бабиш за сделката за продажбата на ЧЕЗ.

Малко подценихме обстановката, тъй като сделката за ЧЕЗ е проведена в Чехия с две частни компании, каза Борисов. От това, което виждам, стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития по друг сценарий, но със същите изпълнители – пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания и в един момент се получава, че едва ли не аз или правителството участваме в някаква задкулисна тъмна сделка, коментира министър-председателят.

Не само че нямам никакво участие, толкова ювелирна, хубава операция ни спретнаха, използваха времето, когато няколко дни сме в чужбина, каза той. Този път оставки няма да има и им обещавам да ги разнищя докрай, каза Борисов.

Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми е изпратил, има и банкова информация – виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми, отбеляза министър-председателят.

Той посочи, че в медийното пространство излиза, че сделката е приключила. От това, което ми праща днес премиерът на Чехия, излиза, че всъщност тези банки, за които говорим, са изпратили писмо за комфорт, писма за намерения – хвърчащи листа, които във финансово-правния мир не означават абсолютно нищо, добави Борисов.

Сега търсих шефа на БНБ по най-бързия начин да види какви са тези писма и тези банки дали са ги изпращали, защото те изцяло отричат, а в същото време чехът ми го праща, че го има там, каза Борисов.

„Говорих току що и със Стоян Мавродиев (изпълнителен директор на Българската банка за развитие), преди няколко месеца някой ги питал, че евентуално, ако нещо стане, биха ли били финансирали или рефинансирали… нито са пращали писма, нито са поемали ангажимент, нито каквото и да било“,  каза премиерът.

Президентът Радев го съветвам да се обади на президента Земан и да го попита също, както аз Бабиш, какво мисли по сделката, каза Борисов. „Да вложим цялата мощ на държавата, да приемем, че нашата опозиция е алармирала, ние сме подценили, сега с цялата сила на държавата да се върнем и да направим това, което е необходимо“, добави той.

Г-жа Нинова, разбирам я, казва да се откупи дружеството, но ние имаме още два оператора, за другите 5 млн. българи няма ли същото да важи, попита Борисов. Ако ще се търсят пари да се национализира или да се откупуват проценти, тогава питам защо само за едното дружество, а не и за трите, коментира той.

Попитан за оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, Борисов отговори, че днес е разговарял с Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров и те са казали, че не е нужно, не е правилно да се взима оставката,  преди да се провери всичко.

Нямаме механизъм да спрем сделката за продажбата на ЧЕЗ, защото е между частни субекти, коментира министър-председателят, но посочи, че може да се провери през БНБ, през КФН, финансовото разузнаване да види тези офшорки. Борисов съобщи, че от ГЕРБ подготвят промени в Закона за енергетиката във връзка с подобни сделки.

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров коментира, че могат да се предложат изменения в Закона за енергетиката, така че държавата да има една блокираща квота от 34 процента, а защо не и повече. Има такива примери в Англия, във Франция за одържавяване на част от дружество, посочи той. Сидеров декларира, че има пълна координация между парламентарните групи на ОП и ГЕРБ.