Законодателят

Договорите за поддръжка на оградата по границата падат от обхвата на Закона за обществените поръчки

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, изключващи договорите за поддържане на оградата по границата от обхвата на закона, съобщи Агенция Фокус. „За“ промените гласуваха 103-ма народни представители, „против“ – 65 и „въздържали се“ – 4-ма, с което те бяха приети. Законопроектът бе внесен от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Според вносителите промените ще спомогнат за облекчаване на процеса за поддържане на възпрепятстващата способност на съоръжението и своевременно възстановяване на нарушения, причинени от различни природни стихии.

В рамките на дебата вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че промяната в Закона за обществените поръчки е необходима. По думите му с нея ще се поправи една грешка. Той обърна внимание, че ако не се поправи, се губи много време за обжалване на обществените поръчки за защитното съоръжение.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков заяви, че Законът за обществените поръчки цели да освободи Министерски съвет от отговорност за оградата по границата, а при проблем областните управители да изгорят като бушони.

Мога да кажа, че до настоящия момент няма корупция и мога да ви уверя в това като човек, който е бил плътно до оградата от самото ѝ започване до момента. Това каза още вицепремиерът Валери Симеонов. „Зная, че ще има упреци по отношение за бъдеща корупция. Неуместно е да се отправят такива намеци или твърдения, че в бъдеще време ще има корупция“, заяви той.

„В докладите на АДФИ има само 5 констатирани нарушения, които са свързани със забавяне на срока за изпълнение. Даже на места са констатирани повече вложени материали, отколкото е трябвало да има по проект“, коментира вицепремиерът. „Зная, че темата ще бъде използвана за политически атаки. Призовавам на първо място да помислите за това, че съоръжението чака и има нужда от поддръжка“, посочи Валери Симеонов.

„Вече са минали 10 месеца, откакто оградата е изградена изцяло, имало е бедствия и повреждания. Имало е снимков материал. Всички повреди до момента са отстранявани от фирмите, които са я изградили, без да им бъде заплащано, на добра воля. Това не може да продължава“, изтъкна той.

„Зная, че ще се позовете на доклада на ДАНС, мога да информирам, че АДФИ проверяваха 3 месеца и обиколиха цялата ограда, то ДАНС не си направиха труда даже да отидат да видят къде се намира оградата. Констатациите са направени от кабинет“, каза още вицепремиерът.