Актуално

БСП пак настоява, че правителството стои зад Гинка Върбакова за ЧЕЗ

„Това, което с колеги народни представители видяхме в секретното деловодство на Народното събрание, е поредната подигравка на министър-председателя Борисов с всички българи. Беше ни предоставен един хвърчащ лист без подпис и печат, с информация, която няма никакво основание да бъде класифицирана“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред журналисти в парламента по повод цитирания от премиера документ за източниците на финансиране на сделката за ЧЕЗ .

Той обяви, че  БСП настоява този документ да бъде разсекретен, за може да бъде използван на заседанието на комисия по енергетика утре. „Настояваме на това заседание да бъде поканено и ръководството на Българска банка за развитие, за да обясни- защо излъга, че няма никакво отношение към покупко-продажбата на ЧЕЗ“, заяви още Бойчев. Той бе категоричен, че след като ББР  стои зад купувача на ЧЕЗ, това означава, че правителството на Бойко Борисов стои зад Гинка Върбакова.

Жельо Бойчев съобщи, че ПГ на „БСП за България“ е внесла проект за решение за създаване на временна анкетна комисия за разследване на всички факти относно сделката с ЧЕЗ. „Поведението на премиера е необяснимо и неоправдано по никакъв начин. Той или лъже българския народ, че няма информация за тази сделка, или ако наистина не е знаел, мястото му не е там“, категоричен бе народният представител. Той заяви още, че отговорите на въпросите, които народните представители задават- кои са всички кандидати по сделката и кой стои зад тях, трябва да се чуят от премиера.

„През  2004 г, когато беше продаден ЧЕЗ, по времето на правителството на НДСВ, БСП бе единствената партия, която се противопостави на тази продажба. По времето на първото правителство на Борисов, когато бяха продадени 33%, с които държавата трябваше да осъществява своя контрол върху ЧЕЗ, БСП отново бе единствената, която каза, че ЕРП трябва да останат държавни“, припомни народният представител Таско Ерменков.

Той заяви, че БСП  иска  правителството да си свърши работата и премиерът да престане да се подиграва с българите. „Искаме сделката да бъде прекратена  и след това държавата да си влезе в правомощията  и да купи ЧЕЗ обратно, на пазарен принцип“, категоричен бе Ерменков.