Актуално

ГЕРБ: Нека БСП да поканят и трите банки от секретния документ за ЧЕЗ

Притеснението ни да каним банки е, че в известен смисъл нарушаваме класифицирания документ, защото така показваме кои са банките. Така председателят на енергийната комисия Делян Добрев отговори на БСП, които по-рано заявиха, че секретният документ по сделката за ЧЕЗ, депозиран вчера от премиера Борисов, е „един хвърчащ лист“ без подпис и печат.

Ако БСП са толкова сигурни, че няма нищо секретно в документа, нека да го оповестят те, да кажат кои са банките, да поканят и трите банки, изброени в документа. Ние не можем да каним само една, трябва да каним и трите, обяви депутатът.

На брифинга си преди това левицата поиска още утре на съвместното заседание на комисиите по енергетика и за контрол на службите да бъде поканено ръководството на Българската банка за развитие, за да обясни дали има отношение към покупко-продажбата на електроразпределителното дружество.

На свой ред Добрев припомни, че вчера премиерът е казал, че банките са дали писма за намерения. Има закон за банковата тайна, но съм сигурен, че МС може да провери доколко този документ може да се разсекрети и, ако може, ще го разсекретят, добави председателят на енергийната комисия.

Добрев съобщи, че Гинка Върбакова също е поканена на утрешното съвместно заседание на комисиите, а за прозрачност то ще се предава пряко на сайта на НС.

Няма нужда от извънредни комисии в парламента, защото има постоянно действащи, които се занимават с тази тема, освен това ще са и допълнителни разходи, категоричен е представителят на ГЕРБ.