В съда

Делото за КТБ – дали ще тръгне по същество? Спецсъдът ще реши до месец

След като ден по-рано Специализираният наказателен съд (СпНС) официално даде ход на разпоредителното заседание  по мегаделото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), вчера съдия Виржиния Петрова изслуша исканията и възраженията на адвокатите на всички осемнадесет подсъдими. Това, около което единодушно се обединиха защитниците на обвиняемите бе искането за спиране на делото, поради отсъствието на основния подсъдим в процеса – банкерът Цветан Василев, до произнасянето на сръбските власти относно екстрадицията му, пише сайтът „Правен свят“.

Според адвокатите на седемнадесетте души, сочени за участници в ръководената от Василев организирана престъпна група, неговото отсъствие сериозно накърнява правата на техните подзащитни и ограничава възможността за изясняване на обективната истина.

Един от защитниците на банкера – Константин Симеонов – пък настоя за пълно прекратяване на делото поради това, че Василев не е бил разпитан в хода на досъдебното производство и респективно му било отнето правото да даде обяснения по делото. Такъв разпит, според Симеонов, е бил напълно възможен, понеже през цялото време било известно къде точно се намира клиентът му.

Самият Цветан Василев се обърна към съда с писмо, в което също настоява процесът срещу него и останалите седемнадесет подсъдими да бъде прекратен, тъй като не била на лице организирана престъпна група, нито пък престъпление. В писмото на Василев, което бе прочетено в съдебната зала от адвокат Симеонов, пише още, че прокуратурата трябвало да разследва „разграбването и фалирането на една напълно работеща банка“. По думите на банкера, кредитите, които КТБ е отпускала, са били регулярно обслужвани и парите от тях не били отишли в ничия сметка.

Отделно, почти всички адвокати на подсъдимите за източването на четвъртата по големина българска банка изтъкнаха, че откриват отстраними, съществени процесуални нарушения в обвинителния акт, като възраженията и исканията им в тази насока се изразяваха в богата палитра от твърдени пропуски. Като процесуални нарушения бяха изтъкнати отделянето на материали от досъдебното производство, постановлението за прекратяване на делото срещу изпълнителния директор на банката Орлин Русев, разпита му в качеството му на свидетел, неясни обвинения, отсъствието на Цветан Василев от съдебното следствие, както и това, че прокуратурата не дала възможност на всички вложители до един да предявят претенции към обвиняемите. Адвокат Петър Петров пък смята, че делото дори не е подсъдно на СпНс, понеже обвиняемите нямали връзка помежду си и в този смисъл не представлявали организирана престъпна група. Според Петров, процесът трябва да бъде изпратен в Софийския градски съд, тъй като бил подсъден именно на него.

В своето изложение пред съда вторият адвокат на Василев – Христо Ботев заяви, че въпреки че на досъдебна фаза не се е състоял разпит на премиера Бойко Борисов и „един медиен магнат“, той категорично ще настоява съдия Виржиния Петрова да призове и изслуша министър-председателя.

След повече от пет часа в съдебната зала, Специализираната прокуратура поиска от съда време, за да подготви отговора си спрямо десетките искания и възражения от страна на защитниците на подсъдимите. От своя страна съдия Петрова, с оглед на обема и същината на исканията, сметна за редно да предостави на обвинението време за размисъл и анализ до следващото предварително насрочено заседание, което ще се състои на 27 март. Тогава се очаква и съдът да се произнесе относно спирането на делото до решението на сръбския съд по екстрадицията на Василев или евентуалното му пълно прекратяване.