Актуално

Гинка Върбакова ще позволи на държавата участие в сделката за ЧЕЗ

Гинка Върбакова е склонна държавата да има участие в сделката за продажбата на ЧЕЗ. Това обяви самата тя след срещата си с премиера Бойко Борисов в министерския съвет тази сутрин.

„Ако това ще успокои крайните потребители, да, склонна съм държавата да има участие в сделката, склонна съм да прехвърля договора си, стига продавачът да е съгласен“, увери още собственичка на „Инерком България“ – дружеството, което купува активите на ЧЕЗ в България. „Заминавам като представител на моите компании, за да запозная продавача с обстановката и да водя разговори по договора, който имаме“, добави тя.

„Финансирането е напълно публично. Става дума за финансиране от международни банки, които ще подкрепят сделката заедно с наше участие. Няма участие на български банки във финансирането“, увери бизнесдамата.

„Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием“, заяви Върбакова.

„Премиерът пожела пълен контрол, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с продавача“, уточни още тя.

На срещата при Борисов присъстваха също финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев. Пред журналистите пък Гинка Върбакова уточни, че се запознала с премиера Борисов именно тази сутрин.

Владислав Горанов каза, че разговорите са на твърде предварителен етап. „Държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета или частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Тук говорим за една сделка подготвяна извън държавата между частни субекти и сме в деликатна ситуация“, заяви финансовият министър.

В момента, в който имаме позицията на чешката страна, ще бъдете уведомени, увери медиите Горанов за бъдещите действия на правителството.

Днес предстои Комисията по енергетика съвместно с Комисията за контрол над службите за сигурност да изслушат всички страни по сделката за ЧЕЗ. Депутатите ще изслушат информацията от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Държавната агенция „Национална сигурност“ и Държавната агенция „Разузнаване“ във връзка с покупко-продажбата на активите на ЧЕЗ Груп в България.

На заседанието на двете комисии е поканена и собственичката на фирмата купувач „Интерком” Гинка Върбакова. От ГЕРБ съобщиха, че е поканен и представител на администрацията на президента.

Снимка: БНТ/БТА