Актуално

В парламента: Гинка от Пазарджик с/у лидер на политическа партия от Крушовица

На изслушване пред парламентарните комисии по енергетика и по национална сигурност шефката на фирмата-кандидат да закупи българския бизнес на ЧЕЗ Гинка Върбакова дойде с финансовия си екип. Тя се оплака от политически натиск, заплаши, че ще съди всички, които злоупотребяват с името й и директно нападна лидерката на БСП Корнелия Нинова: „От лидера на една политическа партия беше зададен въпроса как Гинка от Пазарджик може да си купи ЧЕЗ. Мога ли и аз да върна въпрос: А как може дама от село Крушовица на 28 години да си купи „Техноимпекс”?

Румен Гечев от левицата призова Върбакова „да не обижда народен представител”, а самата Нинова отново заяви: „3 млн. българи трябва да стоим и да чакаме благоговението на Гинка Върбакова да си прехвърли ли акциите и да се поддаде на политическия шантаж или не“.

Тя отново обвини Българската банка за развитие, че тайно финансира сделката. Директорът на ББР Стоян Мавродиев категорично отрече и насочи гнева си към ръководството на ЧЕЗ в Чехия: „Не сме издавали никакви писма и кореспонденции с ЧЕЗ. Няма внесено искане за финансиране от нас от страна на „Инерком”. Изненадан съм от непрофесионализма на ЧЕЗ, който разглежда един купувач без да е проверил дали тази компания има осигурено финансиране или да провери дали тази фирма има банкова гаранция“.

От ДАНС пък заявиха, че през годините са проверявали всички потенциални купувачи на ЧЕЗ.

Атаките срещу нас са заради икономически интереси на отпаднали вече кандидати за сделката, каза Върбакова. По думите й политически сили и други фактори са видели в сделката възможност за повишаване на политическите рейтинги. Тя допълни, че представителите на групата „Инерком“ са подценили ролята на политическата интрига и възможността да бъдат атакувани от техните конкуренти чрез оказване на политически натиск в България и Чехия. Според Върбакова конкурентите на „Инерком“ искат да спечелят „задкулисно“. Тя заяви, че случващото се е икономически и политически шантаж.

Върбакова допълни, че в последните дни срещу фирмата са били тиражирани „лъжи и спекулации“, като отбеляза, че ще бъде потърсена правна отговорност на лицата изразили обидни квалификации.

„Няма да допуснем да ни превръщат в марионетка и да тиражират слухове, че сме подставени лица. Който твърди подобни неща, ще трябва да ги докаже в съда“, каза още Върбакова.

Тя каза, че за сключването на сделката за ЧЕЗ не са били търсени и правени разговори и контакти с нито един български политик или представител на президентството.

Върбакова коментира, че след разговора с премиера Борисов от тази сутрин и в резултат на дискусията „Инерком“ са съгласни да включат държавата в сделката, така че тя да има контрол върху електроразпределителното дружество в бъдеще. Тя обаче отбеляза, че в договора има дългосрочна забрана за промяна на собствеността и предстоят разговори с чешките партньори.

Собственикът на „Инерком“ каза още, че за последните 10 години групата е един от най-големите производители на слънчева енергия. Тя е произвела над 150 мегаватчаса светлинна енергия. По думите й за последната 2017 г. приходите на групата надхвърлят 50 млн. лв., а активите на компаниите са за над 100 млн. лв.

Снимка: бТВ/Ладислав Цветков