Системата

Правосъдният министър се оплака от напускащи надзиратели в затворите

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви по време на парламентарен контрол, че новоназначени в затворите надзиратели напускат след месец-два работа заради тежките условия на труд.

За целта правосъдното министерство е заявило допълнителни щатове, в това число и заплати за тях за близките години, за да се постигне по-добър баланс между надзорен състав и осъдени. По думите на министъра има несъответствие в заплащането, защото с години парите на надзирателите са били изоставащи по отношение на актуализацията. За числеността и провеждането на конкурси за незаетите места към настоящия момент обясни, че има по-малко от 30 места, които не са заети, тъй като голяма част от конкурсите са в процедура на обжалване.

На този етап не може да бъде отговорено на искането на синдикатите за увеличение с 20% на заплатите, заяви Цачева като уточни, че бюджетът не го позволява. Тя каза, че е говорила с финансовия министър Владислав Горанов след поредицата протести на надзирателите и съдебните охранители в страната. Той е предложил 5% увеличение над вече получените 5% в началото на тази година, но Цачева обърна внимание, че искането на синдикатите е за 20%.

„На всеки един от вас е ясно, че министърът на финансите може да разпределя средства, които са разписани в Закона за държавния бюджет. Не мога да удовлетворя исканията за по-­високи възнаграждения“, посочи тя и допълни, че „през настоящата 2018 г. няма такъв процент увеличение и в системата на МВР (искането на протестиращите е за изравняване на заплатите им и условията на труд с тези на колегите им от сектор „Сигурност“.

Цачева припомни, че ведомството работи по няколко европроекта за подобряване на условията в затворите, а също и за въвеждането на електронни гривни на осъдени или такива под домашен арест. А усилията за подобряване на условията в затворите трябва да вървят успоредно с тези за подобряване на условията на труд за работещите там.

Снимка: БНР/БГНЕС