Системата

Избягалите от правосъдието ще бъдат включени в регистър

Ще бъде създаден регистър, който да помага на властите в случаите на избягали от правосъдието. Това се разбра от думите на правосъдния министър Цецка Цачева по време на парламентарния контрол. Междуведомствена работна група между министерството, МВР и прокуратурата обсъжда промени, които да осигурят привеждането в затворите на осъдените с ефективни присъди.

Целта на нарочния регистър е във всеки момент полицията да получава информация за осъдените, ако те не бъдат намерени от министерството на адреса, който са посочили в хода на наказателния процес. Така МВР ще може веднага да започне издирването им. Цачева представи и статистика, според която за миналата година са заявени 3518 осъдени за привеждане в затворите, 2884 са задържани и приведени в местата за лишаване от свобода, като допълнително от МВР са задържани още 79 души. Тоест към момента над 500 са укриващите се от правосъдието.

Сегашната законова уредба предвижда, че главна дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство търси осъдените на известните им по делото адреси. Това е в случаите, в които те не се явят доброволно след влязла в сила ефективна присъда. Дирекцията се активира след информация за присъдата, която идва от прокуратурата. Издирването им от МВР започва, когато правосъдното министерство не открие осъдените. Това бави много процеса, обясни в началото на годината и главният прокурор Сотир Цацаров пред вътрешната комисия в парламента.

Една от последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) цели отново предотвратяване на бягството на осъдените – окончателните присъди станаха „тайни“ и съдът вече няма право да съобщава, че има вляза в сила съдебно решение, преди прокуратурата да информира правосъдното министерство и осъденият да влезе в затвора. „Тайната“ обаче засяга медиите, тъй като подсъдимите и техните адвокати биват уведомявани веднага.

Въпросът за избягалите от правосъдието стана отново актуален след шесторното убийство в Нови Искър. След случая се разбра, че единственият заподозрян за престъплението е бил обявен за издирване 9 години по-рано. Причината – изчезнал е от властите, след като е бил осъден за педофилство. В крайна сметка той бе намерен мъртъв и от МВР и прокуратурата обявиха разследването за приключило след самоубийството на единствения заподозрян.