Актуално

Граждани протестират срещу ареста на доктор от Пловдив

Прокуратурата ще решава днес дали доктор Иван Димитров от Пловдив да остане в ареста. Той беше обвинен в предумишлено убийство на криминално проявен мъж. Това предизвика вълна от протести в страната.

Според протестиращите лекарят трябва да бъде освободен, защото е действал при неизбежна самоотбрана. Според близките на Георги Джевизов по прякор Плъха той не е влизал в дома на лекаря и не е искал да краде.

Вчера хиляди хора се събраха в защита на доктор Иван Димитров в няколко големи града у нас – Пловдив, София, Стара Загора и Варна, съобщава Нова телевизия. Основното им искане – свобода за задържания, както и промяна на закона така, че да самозащитата да не се смята за убийство.

Най-многобройният протест беше в Пловдив, където се събрали над 5000 души. Площадът пред Второ полицейско управление почерня от хилядите хора, дошли да поискат освобождаването на доктор Иван Димитров. Таксиметровите компании също се включиха в протеста с надути клаксони и блокада на улици.

Протестиращите блокираха един от главните булеварди. С шествие те тръгнаха от районното полицейско управление към прокуратурата с искане за среща с дежурен прокурор. Част от недоволните се опитаха да влязат в сградата, но полицията ги спря. Представител на държавното обвинение не пожела да слезе при хората.

За самата нощ на стрелбата съпругата на доктора не иска да говори, тъй като тече разследване. „Не го познавам този човек, който съм видяла по сайтовете –  въпросния Жоро, не го знам, не го познавам”, каза Жулиета Димитрова. Тя напълно оправдава постъпката на съпруга си, защото така е спасил нея и децата.

„Аз не знам съпругът ми да има оръжие, не знам да притежава оръжие. Но знам, че съпругът ми се е защитавал, смятам, че всеки трябва да има право да защити семейството и имуществото си”, добави тя. Жулиета се надява съпругът й да бъде освободен.

Близките на убития твърдят, че Георги Джевизов не е влизал в дома на лекаря. Във фаталната нощ обикалял кофите за смет. Според съпругата му – Надежда Стоева – той не е крадец. Вторият мъж на майката на убития пък обясни, че присъдите, които Георги имал, били три, а не девет.

В защита на д-р Иван Димитров се обявиха и хора в София. Десетки се събраха пред Съдебната палата и поискаха освобождаването на лекаря. Започна и подписка, която протестиращите ще внесат в парламента. В нея се иска да бъдат прецизирани текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. Протестиращите запяха химна на България и блокираха движението по булевард „Витоша“. Те  предупредиха, че недоволството им няма да приключи само с днешното събиране.

Няколко часа след убийството на Георги Джевизов областният управител на Пловдив Здравко Димитров обяви, че той е застрелян с няколко куршума, буквално под прозореца на кабинета му. От записите на охранителните камери се вижда, че след като е прострелян, мъжът успява да се изправи на крака и пада по гръб върху предния капак на автомобил.

Снимка: БНТ/БТА