Актуално

Мая Манолова се съмнява в еднаквото прилагане на закона при самоотбрана

Специалисти по наказателно право твърдят, че и сега действащите текстове за случаите на неизбежна самоотбрана са достатъчно добри, проблемът е в противоречивата практика и нееднаквото прилагане на закона от правоприлагащите органи. Това коментира пред бТВ омбудсманът Мая Манолова по повод протестите срещу ареста на лекар от Пловдив, който застреля крадец.

Манолова каза, че от изнесеното в медиите може да се направи заключение, че лекарят е действал в условията на неизбежна самоотбрана, но подчерта, че прокуратурата е тази, която се произнася по мерките, а съдът – дали има обществена опасност.

Ако се вярва на фактите в медиите, той е бил нападнат и наранен с нож, има противоправно насилствено нахлуване, по всички външни признаци в случая става дума за неизбежна отбрана, каза Манолова.

„Тези митинги, които се провеждат показват, че хората се вбесяват, че някой с 9 присъди е на свобода. Тук общественият гняв и недоволство са предизвикани и от маса други случаи, с които са се сблъсквали в своето ежедневие“, коментира тя и изтъкна, че хората реагират абсолютно основателно.

„Битовата престъпност е чудовищна. От обиколките ми по малките населени места мога да кажа, че това е проблем номер едно“, обясни омбудсманът. „Не би ми се искало предварително да коментирам законодателни предложения, биха могли да са добри, но трябва да се представят“, уточни Мая Манолова.

По повод започналата дискусия за промени в законодателството, с които да се даде по-голяма свобода на действие на нападнатия, омбудсманът предупреди, че трябва да се действа изключително внимателно. Тя даде за пример квартали с неизяснена собственост, където това би оневинило множество битови разправии.

Манолова изказа още мнение, че Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да заема по-активна позиция по сделката за българските активи на ЧЕЗ докато сега, по думите й, се държава като „случаен наблюдател“. Според регулатора той може да започне да контролира едва след сключването на сделката докато според омбудсмана законодателството и сега му дава възможност да се задейства при съмнения за задлъжнялост на купувача. Според Манолова има неяснота за капиталите и как ще бъдат връщани кредитите и изплащани лихвите. Тя предупреди, че заради прекъснатото доверие между потребителите и доставчика занапред всяка грешка в сметка или авария може да се излее в недоволство.

Единственият орган, който има реални правомощия за контрол по сделката, е заел обичайната си поза на страничен наблюдател и това е КЕВР, каза Манолова. „КЕВР са заели пасивна позиция и не се възползват от законовите им правомощия“, заяви тя. „КЕВР има право да се произнесе по сделки, които биха застрашили снабдяването“, обясни омбудсманът. „Притеснява ме, че утре всеки проблем с надписана сметка или авария може да се излее в по-сериозно недоволство поради липсата на доверие в начина, по който се извърши тази сделка“, коментира Мая Манолова.

„Сделката беше извършена непрозрачно, няма яснота какви са капиталите, няма сигурност, че купувачът може да управлява дружеството“, посочи тя. „Няма яснота за кредитите, които ще бъдат получени за сделката, по какъв начин ще бъдат връщани. Основният въпрос е как ще бъдат връщани тези кредити и дали няма да доведат до свръхзадлъжнялост на дружеството“, каза още омбудсманът.