Актуално

Две обвинения и „подписка“ за д-р Иван Димитров от Пловдив

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна две обвинения на д-р Иван Димитров, обвинен за убийството на криминално проявения Жоро Джевизов-Плъха, съобщиха на специална пресконференция прокурори, ангажирани по случая. На доктор Димитров бе наложена мярка „подписка“, тъй като няма основания да се смята, че той ще се укрие или ще извърши друго престъпление. Вчера следобед той бе освободен от ареста.

Изменено е първоначалното му обвинение от „умишлено убийство“ в „убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана“. На д-р Димитров е повдигнато и второ обвинение за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси, в дома му са открити още 17 патрона.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов изнесе факти по случая, различаващи се от оповестените в общественото пространство. В момента на местопрестъплението в дома на доктора на са били съпругата и двете им деца, те са били в село Крумово. Също така Жоро Джевизов не имал съучастник и сблъсъкът между двамата е станал пред врата на гаража в двора на кооперацията, където живее докторът. Стреляно е от упор, на местопрестъплението са намерени две гилзи от оръжието – пистолет Валтер, и два проектила. След това докторът не се е обадил на полицията или на телефон 112, за да съобщи за случилото се, а заедно с негов приятел са се опитали да заличат следите от местопрестъплението. Оръжието – пистолет „Валтер“ е укрито, първоначално от обвиняемия, в последствие от второ, неизвестно лице, на друго място и все още не е намерено.

Различават се първоначалните показания на обвиняемия, според които той е бил замерен с метална тръба, според друго негово показание – с метална табела и според трето – с нож, негова собственост. Към настоящия момент обвиняемият съдейства на прокуратурата и е направил самопризнания, уточниха прокурорите.

Според прецизираните от Окръжна прокуратура обвинения д-р Иван Димитров може да бъде осъден за първото обвинение – убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, на до пет години лишаване от свобода. По второто обвинение – за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси  – на от 2 до 8 години затвор.

Не съм убиец, трябваше или аз, или той. Така обясни действията си пловдивският рентгенолог при излизането от ареста. Медикът каза, че е бил наръган на две места в крака, показа и раните си. „Истината ще излезе наяве, аз не съм престъпник!“, подчерта медикът.

Видимо разстроен, той обясни, че 6 пъти къщата му е била обект на кражби. „Не ви пожелавам на никой от вас, на никой българин тези изроди, които се подиграват с нас, да причини подобно нещо. Аз имам две малки дъщери!“, каза пред журналисти д-р Димитров.

Той благодари на всички, които се обявиха в негова подкрепа: „Това е подкрепа към всеки, аз бих направил същото, просто чашата преля!“.

През последните дни бяха организирани мащабни протести с искане за освобождаване на лекаря, а ВМРО лансира промени, свързани с неизбежната отбрана.

Снимка: бТВ/Ладислав Цветков