Актуално

БСП внесоха сигнал в прокуратурата да провери приватизацията на ЧЕЗ

„Настояваме да се провери произходът на средствата, с които „Инерком” кандидатства за купуването на  ЧЕЗ. Да се провери и сделката по приватизацията на ЧЕЗ, която се е състояла  в два етапа, през 2004 и 2012 г.” Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков преди да внесе три сигнала за приватизацията на ЧЕЗ в прокуратурата.

Според него  продажбата на 33% от дружеството от правителството на Бойко Борисов се случва в нарушение на стратегически документи на държавата. „Нарушени са  два документа и основно Стратегията за приватизация на ЕРП, където ясно е записано, че страната ни трябва да запази поне 33% от тях, за да може да знае, какво се случва там”, коментира Зарков.  Левицата настоява да се провери законосъобразността на двете сделки.

„Искаме отговор на въпроса – какво се е случило с досъдебно производство, което прокуратурата е образувала през 2013 г. срещу неизвестен извършител, служител на ЧЕЗ – България. Той е бил разследван за недостатъчно грижи при управлението и стопанисването на дружеството, което е довело до големи щети”, заяви още Крум Зарков.

От ГЕРБ нямат нищо против прокуратурата да бъде сезирана и да проверява всички обстоятелства по сделката с ЧЕЗ и произхода на средствата. От партията посочиха, че министри на БСП са участвали в правителствата на Сакскобургготски, Станишев и Орешарски и тогава са имали възможност за преразглеждане на сделките за приватизация на електроразпределителните дружества. От ГЕРБ увериха също, че държавата ще се противопостави с всички възможни средства на всяко самоволно искане за вдигане на цената на тока.