Актуално

Леви протестъри пред министерския съвет, поискаха оставката на кабинета

Депутати и симпатизанти на  БСП, членове на партия „Възраждане“ и представители на неправителствени, предимно леви организации, поискаха днес на митинг пред сградата на министерския съвет оставката на правителството.

Митингът събра неколкостотин души, част от тях дошли с автобуси от страната. За около час движението през площад „Независимост“ беше спряно. Протестиращите поискаха спиране на продажбата на „ЧЕЗ – България“, като обявиха, че зад купувача Гинка Върбакова стои премиерът Бойко Борисов. Те се обявиха и против Истанбулската конвенция, корупцията и ограбването  на страната от управляващите.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви пред участниците в протеста: „Народът излезе на улицата и всеки ден си казва думата, а тя е „оставка“. Тя съобщи  решението на парламента  да отхвърли предложението на БСП да  има референдум за приемането на Истанбулската конвенция. „Ние искаме да защитим нравствените устои на българската общество, които не приемаме, че нашите момиченца в училище ще бъдат обучавани, че могат да бъдат и момченца“, каза Корнелия Нинова. „Бдете, защото те ще опитат отново и ще обрекат децата ни на това, което пише там“, заяви Нинова.

„Една година внасяте само дестабилизация в държавата –  започнахте война с президента Радев, с опозицията в НС, с всеки, който ви каже, че е време да напускате мястото си, и всеки, различен от вас, е подложен на репресия“, каза Нинова. „Искаме вашата оставка, защото, освен дестабилизацията на страната, крадете от здравето, образованието и сигурността на българите и опорочихте европредседателството на България, добави Нинова.

Народният представител Таско Ерменков каза, че „не една Гинка Върбакова трябва да определя бъдещото на държавата. Искаме тази държава да  бъде наша, на българите, на нас, които работим и които ни ограбват. Затова всеки ден правителството  трябва да бъде подложено под натиск на гражданското общество, за да си отиде веднъж завинаги“.

Елена Йончева, депутат от БСП, каза, че основният проблем не е корупцията, а ограбването на родината. В продължение на девет години „групировката ГЕРБ“ събираше милиарди от  некачествени пътища и от здравеопазването, каза Йончева. Към схемите за ограбване на народа тя причисли и санирането  на сградите и строежа на оградата по турската граница. Днес с  тези милиарди „групировката ГЕРБ изкупува държавата“, посочи тя. „Кумгейт има във всеки един български град“, заяви тя.