Актуално

Премиерът иска прецизиране на текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на вътрешните работи прецизиране на текстовете, касаещи неизбежната отбрана в Наказателния кодекс, съобщи правителствената пресслужба. Борисов настоява за широка дискусия по темата с представители на неправителствени организации, юристи и магистрати.

Премиерът е поискал промените да се направят разумно, а не емоционално и под натиска на общественото недоволство, което предизвика случаят в Пловдив. „Не искам повече дебатът да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас“, е заявил по време на заседанието министър-председателят Бойко Борисов.

Преди това министърът на правосъдието Цецка Цачева съобщи пред журналисти, че до края на март се очаква да има готови текстове, с които да се преосмислят част от разпоредбите в НК, отнасящи се до института на неизбежната отбрана и превишаване пределите на неизбежната отбрана и те да бъдат предложени за обществено обсъждане.

Днес със заповед на правосъдния министър ще бъде създадена работна група. Разчитам в рамките на идната седмица да получим становища от съответните ведомства, които поканим – ВКС, ВСС, Прокуратурата, НПО, експерти, граждански организации и граждани, каза министърът.

Тя съобщи, че премиерът е възложил да се преосмисли необходимостта от прецизиране на текстовете на неизбежната отбрана, като се намери най-добрият баланс за защита на личността, имуществото на хората, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев уточни, че необходимостта от прецизиране на съответните текстове се налага и заради това, че са настъпили промени в държавата през последните години, докато сегашните текстове са били прилагани, както и от необходимостта да се направи сравнение с други държави. Ако е имало някакви промени, тези които са най-подготвени в тази област, да ни предложат решения, каза министърът на вътрешните работи.

Министър Цачева съобщи, че по европейски проект ще се даде отговор на въпросите дали има нужда от нов НК.

В отговор на въпрос по случая с пловдивския лекар вътрешният министър заяви, че на МВР, в началото, когато той е бил задържан, е било известно само, че той е имал незаконно притежавано оръжие. Изчакахме прокуратурата да се установят какви са фактите, допълни министърът.