Актуално

Главният прокурор се усъмни, че призивите за промени на НК са плод на конюнктура

Без да даде конкретен отговор, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ако ще се променя Наказателният кодекс заради неизбежната отбрана, това трябва да се прави много обмислено, внимателно и с мисъл за всичко, което ще последва през близките години и в други случаи.

Темата за промяна на института на неизбежната отбрана стана отново актуална след убийството в Пловдив, за което е обвинен д-р Иван Димитров, в защита на когото два дни протестираха жителите на няколко града в страната.

Обвинението му е за убийство при превишаване на неизбежната отбрана. Цацаров заяви, че му се иска да вярва, че ако има промяна, тя ще е след внимателно обмисляне на положението в наказателното право и решенията на Конституционния съд и че тези призиви са от истинска загриженост за приложението на закона, а не са плод на поредната конюнктура, поредното гонене на случая или елемент на политически популизъм.

От думите му се разбра, че след случая политиците са спекулирали със справедливия гняв на много хора. „Нека депутатите да решат дали ще променят института на неизбежната обрана“, заключи Цацаров и каза, че според него по-проблемен е следващият текст в кодекса – за гражданския арест.

Призова да не се спекулира и да се играе „с тази тънка струна“. Едно е да се иска промяна на закона, друго е просто да се извличат политически дивиденти. Той защити действията на прокуратурата в Пловдив и според него не е трябвало тя да прави по-рано изявления по случая. Не беше забавена реакцията й, не може да се избързва, преди да се съберат доказателства за фактите, обясни той.

По сигнала на БСП за ЧЕЗ главният прокурор каза, че произходът на средствата на купувача на дружеството се проверява вече от ДАНС и НАП по разпореждане на министър-председателя. По втората част от сигнала за проверка на всички сделки, довели до приватизацията на ЧЕЗ, ще се извърши проверка, допълни той.

При изслушване в правната комисия главният прокурор Сотир Цацаров изнесе данни, според които общият брой на незадържаните осъдени лица е 925. Сред тях 62 лица са с чуждо гражданство, а трима са с доживотни присъди. Укриващите се в чужбина осъдени лица са 700, сочи проверката на прокуратурата, а за 557 има издадени Европейска заповед за арест. Главният прокурор отбеляза, че най-значителни са затрудненията по откриването на лица, които са избягали извън страната.

Цацаров акцентира отново пред депутатите нуждата на промяна в законите за СРС и комуникациите, която да позволи проследяване и подслушване на лица, които са избягали, преди да бъдат приведени в затвора след осъдителна присъда. И допълни, че работна група работи по проект за такива промени.

Във връзка с лицата, избягали от правосъдието, прокуратурата е създала електронен регистър на осъдените лица, който да съдържа последна актуална информация и да бъде достъпен за МВР и Министерството на правосъдието.

Главният прокурор каза още, че е предложено на МВР да се създаде общодостъпен сайт – „Издирва се“, организиран и администриран от вътрешното министерство със снимки и информация, какъвто съществува в други страни. Като отбеляза, че в него може да има данни и за изчезнали деца, възрастни хора и други.