Актуално

ГЕРБ: БСП и ПЕС стоят зад сделката за активите на ЧЕЗ в България

Не просто БСП, а БСП и ПЕС стоят зад сделката за активите на ЧЕЗ в България. Сделка, зад която се опитахте да ни наклеветите, за да повторите метежа от зимата на 2013 г. Това обяви в декларация от парламентарната трибуна от името на парламентарната група на ГЕРБ депутатът Спас Гърневски.

По думите му, след като две седмици социалистите обвинявали кабинета „Борисов“, вчера се е появила една писмена следа, която ясно показала кой стои зад доскоро анонимната компания „Инерком“.

„Купувачът на активите на ЧЕЗ разпространи до медиите прессъобщение, чието съдържание не е особено интересно, интересен е обаче авторът на прикачения файл, съдържащ въпросното прессъобщение – Моника Йосифова. Това са имената на настоящата съпруга на председателя на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей  Станишев“, каза Гърневски.

Това му даде повод да се обърне към социалистите в залата със „сега стана ли ви ясно кои са гадовете? Вчера Корнелия и шайката й ги търсиха на площад „Независимост“, а те се оказаха отново на „Позитано“, по-цинични и по-нагли от всякога.“

Стана ясно още, че по време на управлението на кабинета „Орешарски“ шеф на отдел в ЧЕЗ е предлагал двукратно на тогавашния енергиен министър Драгомир Стойнев българското правителство да изкупи компанията обратно, защо това не е направено, само вие знаете, продължи представителят на ГЕРБ. Но Стойнев, подчерта Гърневски, дължи на обществото отговор кога е искрен – сега, когато се обявява за връщане на държавата в ЕРП-та, или тогава, когато е имал възможност да го направи и е отказал. „Защото дори и лицемерието ви, другари социалисти, трябва да има някакви граници“, настоя депутатът.

Той обърна внимание на поредния успех на третото правителство на ГЕРБ, изразяващ се в отпадането на България от списъка на икономиките в ЕС с прекомерни макроикономически дисбаланси, място, където страната ни е попаднала заради колапса на КТБ при премиера на БСП Пламен Орешарски.

Причините за това решение на ЕК са устойчив икономически растеж над 4 процента, което е над средното за съюза, подобрени условия на пазара на труда, рекордно ниска безработица, отличните фискални резултати, отговарящи на всички критерии за присъединяване към еврозоната, изброи Спас Гърневски.

В същото време той обвини БСП, че са започнали кампания за очерняне на България, всички действия на левицата показвали, че за социалистите не съществуват никакви политически принципи, не са способни на родолюбие.

Този път оставки няма да има, защото доказано управлението на България е „с чувство, което партизанските ви души не разбират, и основната ви цел да саботирате българското европредседателство ще претърпи поредния си крах“, обяви Гърневски.

Във връзка с твърденията на ГЕРБ, че Моника Станишева е свързана с дейността на купувача на ЧЕЗ, заявяваме, че БСП не носи отговорност за ничии бизнес дела. Това се посочва в прессъобщение на пресцентъра на партията.

„Внушенията, които обвързват партията с едни или други частни интереси, са абсурдни, защото БСП е с ясна и последователна позиция – не някой, а държавата да изкупи ЧЕЗ“, заявяват още от БСП.