Актуално

Пламен Георгиев обеща нови резултати в борбата с корупцията до седмици

Корупцията е наистина негативно явление, но има начин да се бори и съвсем скоро, буквално до седмици, очаквайте нови и нови резултати, и то много сериозни. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев, след избора му от парламента.

Той уточни, че става въпрос за разкрития. „Ще бъдат хванати хора с пари, това ще се случи съвсем скоро“, каза Георгиев.

Председателят на КПКОНПИ коментира, че се е провело едно честно състезание за поста, но остана разочарован от ниското ниво, на което се е провел дебатът в българския парламент. „Толкова години съм си градил авторитета и сега да се политиканства на мой гръб, не мисля, че беше достойно“, каза той.

„Няма да допусна някой по някакъв начин да твърди, че аз съм обвързан с когото и да е“, заяви Пламен Георгиев. Той посочи, че никога не е бил член на политическа партия, като експерт е бил поканен в екипа на Министерството на правосъдието от независим експерт, каквато беше Диана Ковачева, а след това е бил в независим орган като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. „Мисля, че в цялата си кариера съм доказал своята независимост“, каза Георгиев.

Работя срещу корупцията, дали е ГЕРБ, дали е БСП няма никакво значение, само един месец работи новата комисия,  след като се вляха органите и вече има такива примери, които по безспорен начин доказват политическата независимост, каза още Пламен Георгиев.

Председателят на новата антикорупционна комисия каза, че в състава й ще предложи хора за всеки един от ресорите. Той посочи, че ще бъде предложен човек, който разбира от отнемане на имущество, такъв, който се е занимавал с публичния регистър на декларациите, и човек, който познава оперативната работа. „Ще бъде предложен човек, който ще бъде компетентен в конфликта на интереси. Разбира се, ще помисля – Николай Николов също е авторитетен човек, но не е само той“, добави Георгиев, попитан дали ще покани опонента си за поста в новия антикорупционен орган.

Относно споменаването на случая с Мишо Бирата по време на дебата в пленарна зала Пламен Георгиев обясни, че е бил наблюдаващ прокурор по досъдебно производство срещу Ваньо Танов, а не се е занимавал с разследване на Бойко Борисов. Той посочи, че в досъдебното производство срещу Танов са били реализирани специални разузнавателни средства и чисто процедурно е било изписано какво е съдържанието на разговорите. „В този конкретен разговор това беше проверено и от вътрешна комисия и от кого ли още не, беше изписано – проведен служебен разговор между телефона на г-н Ваньо Танов с неустановен телефон на служебна тема във връзка с назначаване на лице“, каза Георгиев. Откъде мога аз да извадя съдържание какво включва този разговор, коментира той. „Впоследствие прокуратурата не знам по какъв начин е установила съдържание на някакъв разговор, оттам нататък е текла проверка, с която аз нямам нищо общо“, добави Георгиев.

„Защо се пропуска, че по дело, по което аз работих, беше вкаран единственият политик в затвора – г-н Митхат Табаков, беше му свален имунитетът и лежа ефективно за корупция във връзка с обществени поръчки, не за друго престъпление“, коментира още Пламен Георгиев.

Снимка: БНТ/БТА