Актуално

Отбелязахме 75 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война

България отбеляза 75 години от спасяването на българските евреи. Всяка година на 10 март почитаме делото на Пловдивския митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и Софийския екзарх Стефан, които предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. В този ден отдаваме почит и на паметта на жертвите на Холокоста. Денят на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството е обявен с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. Същата година е отбелязан за първи път у нас.

75-ата годишнина от спасението на българските евреи през Втората световна война бе отбелязана с церемония в Централната софийска синагога. На нея присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП-София Калоян Паргов, официални лица от България и Израел, както и представители на ръководствата на световни еврейски организации, сред които Роналд Лаудер – президент на Световния еврейски конгрес, Роберт Сингер – изпълнителен вицепрезидент на Световния еврейски конгрес и д-р Александър Оскар – председател на Организацията на евреите в България „Шалом”. За да отбележат годишнината от спасяването на българските евреи, специално в страната ни пристигна и Ейтан Броши – член на израелския парламент и председател на групата за приятелство между България и Държавата Израел, както и председателите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.

„Истински се гордея, че съм българин – потомък на народ, който е застанал с морал, смелост и твърдост да защити евреите“ заяви премиерът Бойко Борисов. Той отбеляза, че във времена, когато в много държави самите граждани са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, българският народ е направил действително подвиг. Спасили сме над 48 000, останали са 11 000 неспасени. Съжаляваме, скърбим за тях, съжаляваме, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил – направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали, каза още Борисов.

„В днешно време това е още един много силен исторически момент, който съвременните политици да си спомняме – какво е мирът, какво е благоденствието, както е това щастие, в което живеем сега ние, съвременните поколения“, заяви премиерът и отбеляза, че дружбата между България и Израел е за векове.

Министър-председателят получи най-високото отличие на Организацията на българските евреи „Шалом“ – „Шофар“. „Приемам наградата просто защото и аз съм една мъничка частица от българския народ, действително знаейки колко е трудно, как са се справили и как са застанали твърдо. Това трябва да е пример за нашето поколение“, заяви Борисов, приемайки отличието. „Ако имаше начин на това място целият български народ да застане и да получи наградата, щеше да е най-правилно“ добави премиерът като отбеляза огромния подвиг на българския народ, на българската църква и на всеки, който е имал и мъничка заслуга за спасяването на евреите от нацистката машина на смъртта.

Отличието получи „Шофар“ и кметът на София Йорданка Фандъкова.