В съда

Разпитват свидетели по делото срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин

В съдебна зала днес беше прочетен обвинителният акт по делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин. При следващото съдебно заседание на 21 март ще бъдат разпитани първите 10 свидетели по делото.

Даниел Митов е обвинен за престъпление по служба, а Христо Ангеличин в безстопанственост. Според прокуратурата през първата половина на миналата година Митов не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв. за МВнР.

По време на днешното заседание адвокатът на Митов Ина Лулчева поиска съдът да отстрани прокурор Боряна Бецова, един от тримата прокурори по делото. Причината е, че в заповедта на главния прокурор за командироването й от градската прокуратура няма мотиви, каквото по думите на Лулчева е изискването по закон. Както и че в изказване пред медиите Бецова е проявила отношение към Митов, като е казала, че след намесата на прокуратурата са върнати 500 000 лв., платени неоснователно на туристическа агенция.

Съдът прецени, че не може да прави „инцидентен административен контрол“ на заповеди на главния прокурор. И отчете, че е право на прокуратурата да определи колко прокурори трябва да защитават обвинението. За изказването на Бецова пред медиите съдът определи, че дали престижът на Митов е уронен е основание за търсене на друг тип отговорност. Според съда няма как интерпретация на факти извън и вътре в процеса да са причина за отвод на прокурора, защото те ще се изяснят по време на процеса.

Пред медиите прокурор Пламен Петков коментира, че заповедта на главния прокурор може да се обжалва по административен път. По думите му прокурор Бецова е нужна за това дело, тъй като тя е изготвила обвинителния акт и е водила разследването.

На въпрос дали не са много прокурорите по това дело, след като пак трима прокурори са ангажирани, но за мегаделото КТБ, прокурор Петков каза, че не вижда проблем и че бройката на прокурорите е решение на ръководството.

Прокурор Бецова каза пред журналисти, че не е пристрастна към подсъдимия и няма нищо против и без нея да протече делото. Според нея е логично да участва в делото, тъй като тя е водила разпитите на всички свидетели и ще е полезна.

Адвокат Ина Лулчева коментира, че за защитата няма пречка в бройката на прокурорите, след като е преценено, че са необходими трима, за да защитят това обвинение, и след като държавата „може да си позволи лукса, защото това са и държавни средства“.

Адвокат Христо Ботев, който защитава Христо Ангеличин, заяви, че сумата, за която се твърди, че е ощетено МВнР, е върната много преди намесата на прокуратурата, като даже имало 600 лв. платени отгоре.