Законодателят

Законът за частната охранителна дейност заплашва държавността

Вчера и главният прокурор, и президентът, независимо един от друг, атакуваха в Конституционния съд (КС) текстове от Закона за частната охранителна дейност (ЧЗОД). Основното притеснение е, че кметовете на практика ще могат да създават своя собствена армия. Според двамата охраната на населените места трябва да остане задължение на МВР.

Говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, коментира пред бТВ, че разрешаването на кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охрана на цели урбанизирани територии, „може да доведе до разпад на държавността“.

Атакуваните от Цацаров разпоредби „категорично противоречат на принципите на правовата държава. Те са противоконституционни и защото с отнемането на правомощия от държавата и възлагането им на частни субекти, е налице опасност и за националната сигурност, и за нарушаване на правата на всички български граждани“, каза Арнаудова.

По думите ѝ по новите разпоредби частните охранители ще имат правото включително да задържат хора. Със закон се предоставят такива правомощия на частно-правни субекти, с каквито разполагат органите на държавната власт, конкретно служителите на МВР. Това ще са хората, които реално ще правораздават на улицата, които ще могат дори да използват оръжие в случай на съпротива и на тяхната лична преценка се предоставя дали да се намесят, кога, дори да вземат властта в свои ръце и да отвеждат лица в съответното РУ на МВР. Те ще охраняват обществения ред по време на изборите, а законодателят не е предвидил ограничение, каквото съществува за служителите на МВР, да не членуват в политически партии, изтъкна Арнаудова.

„Действително това ще бъде една образно казано армия под ръководството на кмета на общината“, посочи още тя.

В отговор на въпрос говорителят каза, че в закона не е регламентирано кой ще има повече правомощия – МВР или частните охранители.

Българските граждани вече плащат за услугата сигурност с данъците си. Недопустимо е да бъдат натоварени, дори през бюджета на общината, с финансови задължения за услуга, която им се дължи по конституция, добави Арнаудова.

За новата версия за инцидента в Хитрино говорителят повтори коментара на Прокуратурата от вчера, че хипотезата, цитирана от „Булмаркет“, вече е била обект на разследването и е била отхвърлена, както и че частните експертизи не могат да послужат, нито за промяна на изводите на прокуратурата, нито на органите на съда.

Кадър: бТВ