Системата

ВСС трябва да избере председател на Софийския градски съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да избере днес председател на Софийския градски съд (СГС). Кандидатите са двама – Светлин Михайлов и Евгени Георгиев, които са се самопредложили. И двамата гледат граждански дела.

Днес те ще бъдат изслушани от членовете на съвета. Съдийската колегия трябва да даде поне 8 от 14-те си гласа за един от кандидатите, иначе процедурата ще започне отначало.

От март до август 2015 г. Евгени Георгиев е част от временното ръководство на съда, назначено след като Владимира Янева и екипът ѝ подадоха оставка.

Светлин Михайлов вече е оглавявал съда. Миналия месец изборът на титуляр беше отложен заради заболяване на Михайлов. Служебната бележка от болница „Лозенец” беше представена на колегията след началото на съвета. Според документа Михайлов е останал по спешност за болнично лечение.

Софийският градски съд е без председател от октомври миналата година, след напускането на Калоян Топалов.

На общото събрание на съдиите от градския съд преди време повече гласове получи Георгиев – 44 магистрати го подкрепиха, докато за Михайлов гласовете бяха 25. Мнението на общото събрание не е задължително за съвета, но би трябвало да послужи за ориентир кого предпочитат съдиите да ги управлява.

Срещу избирането на Михайлов има внесена подписка от граждани и журналисти.

Към двамата кандидати са постъпили въпроси от организацията „Антикорупционен фонд“. Преди втората дата на изслушване са постъпили въпроси към двамата кандидати и от инициативата, обявила се срещу избора на Михайлов.

Снимки: бТВ/Ладислав Цветков и „Дневник“