Системата

Изборът на председател на Софийския градски съд отново се провали във ВСС

Съдийската колегия на ВСС не успя да избере председател на Софийския градски съд. Евгени Георгиев получи 5 гласа, а Светлин Михайлов само два, седем души от колегията бяха против двамата кандидати.

Все още няма наказани за случилото се в градския съд, припомни по време на дебата преди гласуването председателят на ВКС Лозан Панов и продължи, че вместо това са раздавани индулгенции. Всичко това демотивира, посочи Панов. Заяви, че Светлин Михайлов е скандално прославил се.

Седвалин Мавров подкрепи по време на дебата Светлин Михайлов и заяви, че вероятно винаги ще има недоволни, защото управлението на СГС е много тежка задача. Скоро, заради външните въздействия няма да има кандидати за ръководители в системата, продължи още Мавров.

Цветинка Пашкунова на свой ред заяви, че подкрепя Евгени Георгиев и припомни професионалните му качества. А Атанаска Дишева, която също подкрепя Георгиев, допълни, че той добре познавал градския съд. По-подходящ за поста и според Красимир Шекерджиев бил Георгиев.

Двамата кандидати представиха концепциите си пред членовете на колегията, като основно въпросите към тях бяха свързани с проблемите на градския съд и как ще реализират съдийското самоуправление. Към Георгиев впечатление направиха многото въпроси, свързани с международните програми, в които е участвал, а към Светлин Михайлов бяха отправени въпросите на неправителствените организации БИПИ и „Антикорупционен фонд“ за влога му от над 1 млн. лв.

Към него имаше и питания, свързани със заменките на апартаменти, които е придобивал от родителите си. За него обаче това бяха „стари скелети от гардероба“, като той обвини и медиите, че са го разболели преди първия насрочен избор.

След гласуването Светлин Михайлов заяви, че няма да се кандидатира отново в следващата процедура, а за Георгиев било рано да отговори.