Актуално

Полицейски шеф: МВР ще пази частните охранители да не превишават правата си

Държавата има достатъчно инструменти, така че частните охранители по малките населени места да не превишават правата си. Така директорът на „Национална полиция“ Христо Терзийски коментира пред Нова телевизия опасенията на президента и главния прокурор от новия закон, който регламентира частната охрана. Според Румен Радев и Сотир Цацаров с тези правила се дават повече възможности на кметове-феодали. В същото време за сигурността на обществото трябвало да се грижи МВР.

Главен комисар Христо Терзийски коментира, че и досега общините са можели да назначават частни охранители. Новият закон допълнително обръщал внимание на детайлите.

„Правомощията, които се дават на местното самоуправление и на кметовете по този закон и в момента съществуват. Те могат да изградят звена за самоохрана или да сключват договори с частни охранителни фирми за опазването на имуществото на общината. В момента просто по-детайлно се регламентират отделните видове охранителна дейност”, поясни Терзийски.

„Ресурсите, които са в ръцете на държавата и в частната дейност, са различни. В частната охранителна дейност са включени над 200 000 служители, а 1800 фирми имат лицензи за охрана. Отделно съществуват и 800 звена за самоохрана. Всичко това може да се включи в ограничаването на посегателствата върху населението”, заяви още той.

Терзийския допълни, че полицията е с ограничен ресурс, въпреки че през изминалата година са назначени повече от 1200 души именно в слабонаселените места у нас. Увеличен е и щатът на жандармерията с 300 души.

Кадър: Нова телевизия