Актуално

Временна комисия ще проучва приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ България

Със 174 гласа и само един „въздържал се“ парламентът реши да бъде създадена временна комисия, която да проучи фактите около приватизацията и планираната продажба на активите на ЧЕЗ в България.

Предложението е на левицата, подкрепено без възражения от ПГ на ГЕРБ, и предвижда тя да е на паритетен принцип от петнайсет членове – по трима от всяка парламентарна група. Комисията ще работи един месец.

Първоначално предложението на БСП беше за 10 души, съставът се разшири по искане на ПГ „Обединени патриоти“ (ОП).

За председател на анкетния орган бе избран социалистът Жельо Бойчев, а двамата членове от квотата на групата му са Таско Ерменков и Крум Зарков.  От ГЕРБ влзоха Делян Добрев, Валентин Николов и Димитър Лазаров. ОП са представени от Петър Петров, Николай Александров и Александър Сабанов. Рамадан Аталай, Сергей Кючуков и Елхан Кълков са членовете от ДПС, от „Воля“ – Полина Цанкова, Пламен Христов и Албена Найденова.

Мотивите на БСП за временната комисия са острите реакции и опасения на повече от 2 млн. абонати заради предстоящата смяна на собствеността на дружеството при неясни обстоятелства и финансиране, обясни Драгомир Стойнев.

НС, подчерта той, като най-висш орган не може да остане безчувствен свидетел на случващото се в стратегически сектор като енергетиката.

По предложение в зала на Димитър Лазаров от ГЕРБ към името на комисията се добави и проверка на приватизацията на ЧЕЗ, освен на продажбата, за да е ясно как всичко се е случило. Тази идея на свой ред одобриха от БСП.

ДПС също е за такава комисия, но не са съгласни с разширяване предмета на дейността й с проучване на фактите около приватизацията на дружеството. Когато вече чуваме заглавието, някак си продължаваме да изпращаме едни послания към всички онези, които са предприемчиви и могат да допринесат за развитието на икономиката у нас, изтъкна от трибуната Рамадан Аталай, преди да бъде избран в състава на временния орган. НС на България ще разследва планираната проджба на чужда компания, възрази той.

ГЕРБ няма притеснения от евентуален дебат в българския парламент по темата, какъвто вече имаше в комисии, заяви подкрепа председателят на парламентарната група Цветан Цветанов. След края на работата на комисията ще стане ясно и ще излезе цялата истина, за да се спре със заиграването със страховете на хората, ще можем да представим пред обществото обективната истина, обясни той.

Премиерът Борисов изрази одобрение от създаването на парламентарна комисия за сделката с активите на ЧЕЗ в България.

Преди заседанието на кабинета днес той посочи, че правителството не е пречило на нито едно от електроразпределителните дружества и само е искало  да спазват договорите и ангажиментите си. Имало е проверки и на трите ЕРП-та, включително КЕВР и прокуратурата са вземали отношение, добави той.

Нека това да се занесе в парламента и да се покаже, защото не става въпрос за харесване или нехаресване, а за изпълнение на ангажименти, каза премиерът, като поръча на  министри от кабинета да подготвят документи, свързани с дейността и приватизацията на  ЧЕЗ. „От ръководството на ЧЕЗ разбрах вчера, че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам, няма как тогава да имам нещо общо с тази сделка“, каза Борисов.