Актуално

Човек загина, а друг бе обгорен при инцидент във военния завод Арсенал

Един човек е загинал и един е обгорен след възникнал инцидент на територията на военния завод „Арсенал“ в Казанлък, съобщи БТА като се позова на пресцентъра на дружеството. Инцидентът е станал около 10,20 часа тази сутрин, в помещение на цех 130 на завод 3.

Все още няма информация за причината, при която е възникнала производствената авария. На място са оперативни групи на фирмата, полицията и специализираните органи.

Загиналият е мъж, с инициали Ц.В, пострадалият е К. Ж.

По предварителна информация е възникнало запалване в цеха, по време на работа.

При инцидента няма други пострадали. Има нанесени материални щети на цеха, в което е възникнала аварията. Останалите работници са изведени от помещението .

Пострадалият е настанен първоначално в Спешния център на МБАЛ Казанлък за оказване на първа помощ, но вече е насочен към Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора.

Двамата работници са били в помещение, в което не е трябвало, каза по-късно пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев. „Съгласно мерките за безопасност трябва да бъдат отвън. Управлението на процеса е изнесено отвън, има табло с бутони“, посочи министърът. „Тепърва ще става ясно защо са били вътре, но са нарушили технологичната дисциплина“, заяви той.

„Не е имало взривове в Завод „Арсенал“, запалила се е една бъркалка. Това е помещение, в което се работи дистанционно“, поясни той. Министърът уточни, че сместа в бъркалката е на барутна основа, запалила се е и е обгорила работниците.

„И в този завод, и на други места инцидентите са от човешка грешка, от неспазване на правилата“, изтъкна вътрешният министър. „Служба КОС ще провери, ще дадем и нашето становище. Служба в социалното министерство също ще провери дали са спазени правилата. Тогава ще се каже какво е спазено и какво не е“, каза още той.

Кадър: БНТ