В съда

Съд закрива фондация, финансирала ДОСТ с турски пари

Окръжният съд в Пловдив уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров и прекрати сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, финансирало политическа партия ДОСТ с пари от Турция. За вчерашното решение на съда, което е окончателно, информира пресцентърът на държавното обвинение.

На 20 октомври 2017 г. главният прокурор внесе в съда искова молба за прекратяване на организацията, чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на партията на Лютви Местан. Искането на Цацаров бе аргументирано с това, че сдружението извършва дейност, която противоречи на конституцията, законите и добрите нрави. Тогава от ДОСТ отрекоха връзки с фондацията.

Според главния прокурор дейността на „Асоциация Бату платформ“ – град Кърджали, е несъответна на изрича забрана в Изборния кодекс, тъй като чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическа партия ДОСТ с анонимно дарени средства в размер на 100 хил. евро. Те освен това са с неустановен произход.

„Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на конституцията“, се казва още в съобщението на прокуратурата.