Актуално

Еврокомисията не може да вземе отношение по сделката за активите на ЧЕЗ в България

Европейската комисия не може да вземе отношение по сделката за активите на ЧЕЗ в България. Това обясни зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след края на конференцията „Ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и нормативната база в областта на енергетиката – предизвикателства пред Югоизточна Европа“, която се проведе в столичния хотел „Балкан“.

„Това е една сделка между две частни компании“, изтъкна Шефчович. Той добави, че има информация за това, че компетентните органи извършват всички необходими оценки и проверки.

Зам.-председателят на Европейската комисия повтори, че това е сделка между две частни компании и от ЕК се интересуват само дали се съблюдават абсолютно всички принципи и закони на европейското законодателство.

Марош Шефчович изтъкна, че Европейската комисия подкрепя изграждането на газоразпределен център в България, защото още по време на първата среща на групата за газова свързаност в Централна и Източна Европа е било взето решението всяка една страна от региона трябва да има поне три източника на доставка на природен газ, за да се постигне диверсификация. По думите му България е най-подходяща да бъде център, тъй като има благоприятно географско положение. Освен това има много добро развитие на интерконекторни връзки в България – както тези, които в момента са изградени, така и тези, които са в процес на изграждане.

„Идеята е да има много силна газова ликвидност в региона. Това е силно подкрепено от ЕК и нашата цел е България да се превърне от една страна, която транзитира газ, в една държава, която търгува с газ“, допълни Шефчович.

На среща с Шефчович и в контекста на ключовия приоритет на българското председателство, свързан с европерспективата на Западните Балкани, българският премиер Бойко Борисов е очертал напредъка по инициативите за увеличаване на междусистемната свързаност на региона.

Изразено е било общо мнение, че насърчаването на регионалното сътрудничество и енергийната интеграция на региона са важни за установяването на сигурна, добре функционираща и достъпна енергийна система.

Борисов е подчертал и значимостта на изграждането на газовия хъб „Балкан“, който е част от политиката за интегриране и развитие на свободен и конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа. Премиерът е посочил, че чрез този балкански проект ще бъде гарантирана либерализацията на енергийните пазари и ще има достъпна енергия за потребителите.

По време на срещата си с Марош Шефчович министър-председателят е посочил също, че като ротационен председател на Съвета на ЕС България ще продължи действията си за постигане на стабилен Европейския енергиен съюз и положителни резултати по приоритетните теми в областта на енергетиката.