В съда

Съдът пита Сърбия може ли да разпита Цветан Василев по дело за КТБ

Бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев може и да бъде разпитан по едно от отделените дела за източването на банката, пише „Дневник“. Става въпрос за процеса за укриване на данъци, заведено срещу пиар експерта Соня Колтуклиева.

Според прокуратурата в периода 2010-2011 г. тя е получила на няколко транша 90 хил. лв. от Василев, но не ги е декларирала пред НАП и не е платила данъците върху получената сума. Защитата на Колтуклиева вчера поиска разпита, а решението на съда ще стане известно вероятно след месец.

С разпит на един свидетел премина вчерашното заседание. Пред съда показания даде касиерката на Василев – Юлия Илиева. Тя разказа метода, по който са вкарвани и раздавани пари от физическа каса на ул. „Дебър“, където се е намирал кабинетът на Василев. На същия адрес е имало регистрирани десетки фирми на банкера.

В касата са събирани пари от дружествата на бившия банкер. Самата Илиева е получавала нареждания лично от него, а когато бизнесът му се е увеличил и не е имал възможността да контролира всичко, указания ѝ е давал Бисер Лазов, който е основен свидетел по делото за източването на КТБ в спецсъда и който се смяташе, че е дясната ръка на Василев. Повече за методите на раздаване на пари вижте от показанията на Лазов на предишно заседание по делото срещу Колтуклиева тук.

Юлия Илиева заяви пред съда, че Соня Колтуклиева е получавала пари от касата, срещу което ѝ е издаван касов ордер. Тя не разказа за всички случаи, тъй като веднъж е била в отпуска. Свидетелката каза, че Лазов е вземал пари – по разпореждане на Василев, които е раздавал на други хора. Всичко, което е вземано от касата през деня, се е отчитало чрез ордери или други документи в екселска таблица и се докладвало на Василев. В таблицата се вписвал човекът, който е получавал пари от касата, а ако не е бил известен, в документите от деня Илиева е отбелязвала „Бисер Лазов – за уточняване“. Иначе за касата ключ са имали само тя и Василев. Когато касиерката отсъствала, предавала ключа на този, който я замества. Справките за движението във и от касата се изготвяло от Венета Николова, разказа още свидетелката.

Илиева разказва, че не е можела да проверява дали Лазов действително е давал парите на други хора, тъй като тя не ги познавала. Колтуклиева ѝ била известна, защото е публично лице.

След разпита защитата на подсъдимата поиска разпита на Венета Николова и Цветан Василев, който от години е в Сърбия. Съдът допусна разпита на Николова въпреки възражението на прокуратурата. Според представителя на държавното обвинение с разпита на Николова няма да може да се установи нищо ново, свързано с предмета на делото.

Съдия Костадинка Костадинова поиска справка от НАП или НОИ за трудовите договори на един от счетоводителите на Василев. Освен това поиска да се пита сръбското министерство на правосъдието през българското с какъв статут бившият банкер е в съседната държава; какъв е точния му адрес на пребиваване; спрямо него има ли наложени ограничителни мерки и дали е възможно да бъде разпитан чрез делегация – с изпращане на въпросен лист или чрез видеоконферентна връзка. В питането до сръбските власти ще бъде уточнено, че разпитът му се иска по дело не срещу него и е след искане на защитата на подсъдимата.

Дали ще има разпит на Василев съдът ще реши на някое от следващите заседания, след като получи отговор на сръбските власти.

След заседанието прокурорът обясни, че исканията на защитата са бавене на процеса и са „около предмета на делото“. Представителят на държавното обвинение не вижда смисъл счетоводител да уточнява в конкретните дни от точно коя фирма на Василев са дошли парите в касата. „Не е това предметът на делото. Ние твърдим, че Колтуклиева е взела пари от касата, за които не е платила данък“, заяви прокурорът.

Снимка: БНР/БГНЕС