Актуално

Австрийският канцлер ни похвали за отличната охрана на границата

2018 г. трябва да се разглежда като българско-австрийско председателство по основните теми, защото нито може да започнем за шест месеца такъв процес като темата по Западните Балкани, нито може да започнем и да завършим охраната по външните граници, нито всички тези общи теми и решения, които трябва да вземем по Дъблинското споразумение, кохезионната политика и всичко останало. Това каза на пресконференция в резиденция „Бояна“ премиерът Бойко Борисов след среща с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц.

Борисов благодари на Себастиан Курц за оценката и подкрепата от страна на Австрия, особено в желанието за помощ за охрана на външните граници. По думите му факт е, че всички в Европа оценяват, че България е направила така, че всички оценяват направените усилия. Той отчете, че в момента има нулев мигрантски натиск.

Премиерът добави, че опазването на външните граници е темата, по която има еднакво разбиране, за да може да се опазят така, че европейското население да е спокойно, и в същото време да се покаже хуманност към света, т.е. тези, които бягат от войни, могат да влизат официално през КПП-тата и след това да се върнат в хотспотовете или населените места, от които са дошли. Според него през това време дипломацията трябва да направи всичко възможно тези войни да престанат.

Бойко Борисов изтъкна, че по темата за коридорите 4,6,8 и 10 има пълно разбиране с австрийския канцлер. Той подчерта, че до 16-17 май, когато е срещата на лидерите на Западните Балкани в България, трябва да се подготви хибридното финансиране и да се направи този проект необратим по време на председателствата на България и Австрия. Той отбеляза, че са разговаряли и по темата за газовия хъб.

Заедно работим със сферата на сигурността относно външните граници за спиране на нелегалната емиграция. Благодаря за това, че с такава настойчивост се работи да се спре мигрантската вълна, каза Себастиан Курц.

По отношение на Западните Балкани искам да кажа, че тези държави трябва да бъдат подкрепени по пътя им към Европа, каза австрийският канцлер.

Радвам се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в Шенгенското пространство. Няма държава, която да инвестира толкова усилия в опазването на външните граници на Европа, посочи той. Благодаря за чудесното политическо и икономическо сътрудничество в двустранните отношения. 350 австрийски фирми работят в България – ние сме сред най-големите инвеститори в страната, добави Себастиан Курц.

Той пожела успех на българското председателство на Съвета на ЕС. Радвам се да поемем от вашите ръце председателството и да продължим да работим по основните му насоки, добави той.