Актуално

Пирогов и още 6 болници се разследват за безстопанственост

Прокуратурата ще разследва спешната болница „Пирогов” и още 6 лечебни заведения в страната за безстопанственост, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Другите болници са в МБАЛ в Попово, МБАЛ в Бургас, МБАЛ в Благоевград, МБАЛ в Русе, „Д-р Черкезов” във Велико Търново и МБАЛ „Атанас Дафовски” в Кърджали.

„Разпоредено е разследванията да се водят от Софийската градска прокуратура, за да няма съмнения в безпристрастността, защото на място може да има обвързаности. Данните са за безстопанственост и престъпна дейност от 2010 насам”, уточни Арнаудова.

„Днес тези производства се предават на Софийската градска прокуратура, която ще ръководи разследването”, заяви Арнаудова. „През октомври 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на всички лечебни заведения, в които участието на държавата или общината е повече от 50%“, припомни Арнаудова.

По думите й обект на проверка са били 329 договора, които са били сключени от 24 болници в цялата страна. Договорите са сключвани между държавни или общински болници с частни, въпреки че осъществяват една и съща дейност. Освен това са сключвани договори за апаратура.

„Ще се събират доказателства за действията – умишлени или по непредпазливост, на изпълнителните директори на здравните. Ще се събират доказателства по действията им по сключване на конкретни договори, уверявам ви те са множество, които са неизгодни за съответното лечебно заведение. По аналогичен начин беше източена и Военномедицинска академия. Тогава установихме, че в една болница съществува мегаболница, която е частна и чрез нея се източва на практика държавната болница”, заяви Румяна Арнаудова.

Разследването ще се води от София, за да не се поставят под съмнение близките взаимоотношения между прокурори и местни здравни власти в отделните населени места.