Актуално

Полицай: Телефонните измамници действат от територията на Румъния

На този етап продължават активно – поне това, което ние имаме като информация – продължават активно да използват румънски сим-карти и да действат от територията на нашата северна съседка – Румъния. Това заяви в предаването „Денят започва“ на БНТ старши инспектор Златка Падинкова, началник сектор „Измами“ в ГД „Национална полиция“.

„В началото на годината проведохме няколко операции в регионите на живеене – говоря в Северна България – Плевенска, Русенска област и Великотърновска област, които доведоха до изнасяне на контингента в северната ни съседка. Тоест основната част от извършителите на тези престъпления в момента са се позиционирали на територията на Румъния – в различни хостели, къщи за гости, хотели, откъдето извършват престъпления в България и в Гърция“, съобщи полицайката.

Изключително лесен е достъпът и осигуряването на румънски SIM карти, обясни старши инспектор Златка Падинкова и допълни, че мобилните апарати и използваните SIM карти се унищожават преди да влязат на територията на България или след извършена успешно измама.

„Констатираме също случаи, при които извършителите карат мулетата или куриерите да носят парите в нашата северна съседка. Единични са тези случаи, но има и такива“, каза тя.

При извършване на операции полицаите се натъкват на голям брой изхвърлени мобилни апарати и SIM карти дори в горящи печки – особено в зимния сезон, обясни тя.

Сред телефонните измамници се наблюдава все по-голяма мобилност, разказа инспектор Падинкова. „В проведени операции от началото на годината сме засичали телефонни измамници от региона на Великотърновска област, които наемат квартири на територията на Плевенска област“, даде пример тя.

Към момента активният контингент е този, който е на свобода, допълни Падинкова. „Естествено тези, които са в затвора, когато бъдат пуснати в отпуск, те не спират с тяхната престъпна дейност, защото за тях това си е бизнес и основен източник на доходи“, обясни още.

„За първите два месеца над 800 хиляди лева са – по неофициални данни – постъпили в нашия сектор нанесените имотни вреди от телефонни измами“, каза старшият инспектор.

От миналата седмица имаме за пример от Бургаския регион измама, при която са дадени около 36 хиляди лева от възрастни хора, разказа Падинкова. Измамата е извършена по схемата „провеждане на полицейска операция“.

Инспектор Падинкова обясни, че все по-често наблюдават случаи по-млади хора да стават жертви на такива престъпления. Говорим за младежи и деца, обясни тя. „Имаме случай, при който измамата стартира по отношение на възрастна жена – над 80 – годишна, впоследствие разговорът продължава с нейния син. И в крайна сметка синът се съгласява и дава сума пари“, каза Падинкова.

Тя разказа, че в края на миналата година са имали подобен случай – за около 70 хиляди лева, при който измамата е реализирана в столицата – майка и син на няколко пъти са давали пари на телефонните измамници. В крайна сметка извършителите бяха задържани, но въпреки всичко е факт, че вече и по-млади хора се връзват на схемите на измамниците, коментира Падинкова.

Измамниците през последните година – две не променят особено репертоара си, коментира инспектор Падинкова и допълни, че над 95% от регистрираните престъпления са именно по схемата „провеждане на полицейска операция“. Но характерно е, че преди празници се активизират, каза още тя.